Саудитска Арабия: Не сме естествени врагове на Иран

3818
Саудитска Арабия: Не сме естествени врагове на Иран
Снимка: Wikipedia.org

Саудитска Арабия заяви в понеделник, 4 януари, че ще възстанови дипломатическите отношения с Иран, ако Техеран спре да се намесва във вътрешните работи на други държави, и обеща, че ще продължи да „работи много усърдно“, за да подпомага мира в Сирия и Йемен, въпреки спора с Рияд, пише Reuters.

В събота, 2 януари, Саудитска Арабия обяви, че е екзекутирала 47 души, включително шиитския проповедник Нимр ан-Нимр. Съобщението предизвика негодувание и протести сред шиитската общност в ислямския свят, включително в Иран, където бе нападнато саудитското посолство. В резултат в неделя Рияд обяви, че прекъсва дипломатически отношения с Техеран.

Саудитска Арабия наля масло в огъня

Шиитските мюсюлмани виждат екзекуцията на духовния си водач като ново обявяване на война от страна на сунитския ислям. Саудитска Араби...

На въпрос какво трябва да стане, за да се възстановят връзките между Техеран и Рияд, постоянният представител на Саудитска Арабия в ООН Абдала Ал-Муалими отговари пред журналисти: „Много просто. Иран трябва са спре и да се въздържа от намеса във вътрешните работи на други държави, включително нашата“.

"Ако те го направят, ние, разбира се, ще имаме нормани отношения с Иран. Ние не сме естествени врагове на Иран“, заяви Абдала Ал-Муалими.

Съветът за сигурност (СС) на ООН най-решително осъди нападенията срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия в Иран.

Същевременно Арабската лига ще проведе извънредна среща по молба на Саудитска Арабия в неделя, на която ще се обсъди нападението срещу саудитското посолство в Иран. Разговорите в края на седмицата ще обсъдят „нарушенията, извършени от Иран срещу неприкосновеността на саудитското посолство в Техеран и неговото консулство в Машхад". 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял вчера поотделно с външните министри на Иран и на Саудитска Арабия и е призовал страните им да пристъпят към намаляване на напрежението.

Джон Кери е говорил с Иран и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял поотделно с външните министри на Иран и на Саудитска Арабия и е призовал страните им ...

Същевременно германският вицеканцлер Зигмар Габриел предупреди Саудитска Арабия, че Берлин може да преразгледа военния си износ за страната заради масовите екзекуции на затворници.

Русия може да се окаже в ролята на медиатор за намиране на мирно решение между двете държави. Москва е готова да встъпи в ролята на посредник в изглаждането на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, е заявил високопоставен източник от външното министерство на Русия пред РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com