ООН осъди нападенията над дипломатически мисии на Саудитска Арабия

4353
ООН осъди нападенията над дипломатически мисии на Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът за сигурност (СС) на ООН най-решително осъди нападенията срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия в Иран, предаде БГНЕС.

Съветът за сигурност призова властите на Ислямската република да осигурят защита на дипломатическите обекти и персонала в съответствие със своите международни задължения. В заявление за медиите членовете на СС припомнят за "основополагащите принципи за неприкосновеност на дипломатическите и консулските сгради, които са залегнали във Виенските конвенции от 1961 и 1963 г. Отчитайки последствията от нападенията над посолството и консулството, провокирани от екзекуцията в Саудитска Арабия на влиятелен шиитски духовник, СС на ООН призова и двете страни да "поддържат диалог и да предприемат стъпки за понижаване на напрежението в региона". В резултат от нападението Рияд обяви, че прекъсва дипломатически отношения с Иран. Примерът на Саудитска Арабия бе последван от Бахрейн и Судан, а ОАЕ обявиха, че понижават нивото на дипломатически връзки с Иран до дипломатически представители.

Джон Кери е говорил с Иран и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял поотделно с външните министри на Иран и на Саудитска Арабия и е призовал страните им ...

Постоянният представител на Саудитска Арабия в ООН Абдала ал-Муалими заяви, че нормализация на отношенията между двете страни може да има само ако Техеран престане да се намесва във вътрешните работи на държавите в региона. Той заяви, че дипломатическата криза няма да повлияе на готовността на Рияд да участва в преговори за мирно урегулиране на ситуацията в Сирия, в които участва и самият Иран. "Ние не смятаме да ги бойкотираме заради Иран. За това е необходима по-основателна причина", каза дипломатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com