Арабската лига се среща извънредно заради Иран и Саудитска Арабия

4705
Арабската лига се среща извънредно заради Иран и Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Арабската лига ще проведе извънредна среща по молба на Саудитска Арабия в неделя, на която ще се обсъди нападението срещу саудитското посолство в Иран. Това съобщи заместник-председателя й Ахмед Бен Хели, цитиран от AFP.

Разговорите в края на седмицата ще обсъдят „нарушенията, извършени от Иран срещу неприкосновеността на саудитското посолство в Техеран и неговото консулство в Машхад“, каза пред репортери Хели.

Конфликтът между Рияд и Техеран - първата стъпка към война?

Пореден бурен конфликт - между Саудитска Арабия и Иран, се разгоря в Близкия изток. Но до какво може да доведе той - въпросът вече е на...

Срещата идва след като Саудитска Арабия прекрати отношенията си с Иран заради острата реакция на Техеран на екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Рияд. Смъртната му присъда беше изпълнена заедно с тези на други 46 души, сред които и шиитски активисти и бойци, свързани, според Саудитска Арабия, с „Ал Кайда“. 

Спорът между Рияд и Техеран се разрасна, след като няколко държави, сред които Бахрейн и Судан, също влошиха отношенията си с Иран, припомня БГНЕС. Саудитска Арабия прекрати дипломатически отношения с Иран късно в неделя, давайки срок от 48 часа на своите дипломати да напуснат държавата след нападенията срещу посолството на Рияд в Техеран и консулството на страната в Машхад заради спорната екзекуция. Обединените арабски емирства (ОАЕ) също охладиха отношенията си с Техеран като отзоваха посланика си в страната и намалиха броя на дипломатическия си корпус. 

Според дипломатически източници 80 саудитци, в това число дипломати и техните семейства, вече са напуснали Иран и са пристигнали в Дубай. 

В същото време хиляди поддръжници на известен иракски шиитски духовник протестираха в близост до външното министерство на страната, призовавайки Ирак да прекъсне дипломатическите си отношения със Саудитска Арабия. Тълпата скандираше призиви в подкрепа на своя лидер Моктада ал Садр, заклеймявайки екзекуцията на Нимр. 

И Судан изгони иранския посланик

Властите на Судан, на фона на нападението срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран, обявиха, че отзовават иранския посланик от с...

От своя страна САЩ и западните държави призоваха за смекчаване на напрежението на фона на притеснения, че спорът между сунитската монархия Саудитска Арабия и шиитската ислямска република Иран може да попречи на решаването на конфликтите в Близкия изток. 

По-рано днес германският вицеканцлер Зигмар Габриел предупреди Саудитска Арабия, че Берлин може да преразгледа военния си износ за страната заради масовите екзекуции на затворници. "Сега трябва да направим преглед на това дали в бъдеще трябва да заемем по-критична позиция по отношение на отбранителното въоръжение, което до сега сме продали на Саудитска Арабия за нейната национална сигурност“, каза той.

От друга страна стана ясно, че Русия може да е медиатор за намиране на мирно решение между двете държави. Москва е готова да встъпи в ролята на посредник в изглаждането на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, е заявил високопоставен източник от външното министерство на Русия пред РИА Новости.

Спорът между двете богати на петрол държави се отрази и на цените на „черното злато“. Американският петрол от вида West Texas Intermediate поскъпна с 30 цента, достигайки до 37,34 долара за барел.

На снимката: Крал Абдула от Саудитска Арабия, управлявал от 1 август 2005 до 23 януари 2015 г.

Сунитски джамии в Ирак бяха нападнати, мюезин беше убит пред дома му

Взривове разтърсиха две сунитски джамии в централен Ирак днес. Опасенията за подновяване на религиозни сблъсъци се увеличават след екзе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com