Москва е готова да посредничи в диалог между Рияд и Техеран

3753
Москва е готова да посредничи в диалог между Рияд и Техеран
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва е готова да встъпи в ролята на посредник в изглаждането на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, заявил високопоставен източник от външното министерство на Русия пред РИА Новости.

"В контекста на намиране на политическо регулиране на сирийската криза успяхме да създадем така наречената виенска група с участието на Саудитска Арабия и Иран. Надяваме се, че този механизъм ще продължи своята активна работа в интересите на намиране на политическо решение в Сирия", съобщил дипломатът.

Ирански демонстранти нахлуха в посолство на Саудитска Арабия

Ирански демонстранти, които организираха митинг пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран във връзка с екзекуцията на известния ши...

Според него Москва действително добри отношения свързват Москва и с Техеран, и с Рияд, "и като приятели сме готови да изиграем, ако това се налага, посредническа роля в рамките на изглаждането на наличните и нововъзникналите противоречия между тези две страни".

Дипломатът отбелязал, че "имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците". "Отдавна има предложение (за посредническа роля), предлагали сме на руска територия да се поведат такива срещи по инициатива на външния министър на Русия", добавил дипломатът.

В събота, 2 януари, властите в кралството обявиха за масова екзекуция на обвинени в съпричастност към екстремистки групировки и извършване на терористични актове. Крайната мярка засегна 47 души, повечето от които са свързани с „Ал Кайда” и носят отговорност за нападения, извършени на територията на Саудитска Арабия между 2003 и 2006 година. Най-голям отзвук обаче предизвика екзекуцията на известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр. Той е арестуван още през юли 2012 година по обвинения в подстрекателство към масови протестни акции и безредици.

В неделя външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви за късане на дипломатическите отношения с Иран заради "откровената намеса във вътрешните дела на Кралството, вражески действия в региона и нападение срещу посолството на кралството в Техеран и консулството в гр. Машхад".

Иран се заканва на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия ще плати скъпо за екзекутирането на шиитския проповедник аятолах Нимр ал Нимр, заяви говорителят на иранското министер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com