Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

4682
Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Късно вечерта в неделя (3 януари) Саудитска Арабия обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с главния си регионален съперник Ислямска република Иран. Съответното заявление направи оглавяващият външното ведомство на кралството Адел ал Джубейр, предаде БГНЕС.

„Ние няма да позволим на Иран да застрашава нашата сигурност и стабилност и да създава терористични клетки в страната ни или на територията на съюзнически страни”, каза дипломатът. „Решихме, че е по-добре да скъсаме дипломатическите си отношения, защото Иран продължава да помага за разпространението на тероризма”.

Ирански демонстранти нахлуха в посолство на Саудитска Арабия

Ирански демонстранти, които организираха митинг пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран във връзка с екзекуцията на известния ши...

Ал Джубейр отбеляза, че се изучават всички варианти за по-нататъшно действие. „Саудитска Арабия сега разглежда всички съществуващи възможности на всички равнища, в това число и в Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество и ООН. Ще направим всичко, за да гарантираме нашите права”, подчерта той, цитиран от ТАСС.

В събота, 2 януари, властите в кралството обявиха за масова екзекуция на обвинени в съпричастност към екстремистки групировки и извършване на терористични актове. Крайната мярка засегна 47 души, повечето от които са свързани с „Ал Кайда” и носят отговорност за нападения, извършени на територията на Саудитска Арабия между 2003 и 2006 година. Най-голям отзвук обаче предизвика екзекуцията на известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр. Той е арестуван още през юли 2012 година по обвинения в подстрекателство към масови протестни акции и безредици.

В провинция Еш Шаркия в източната част на кралството, където живеят голям брой мюсюлмани шиити, арестът стана причина за демонстрации. Две години по-късно, през октомври 2014 година, бе произнесена смъртната му присъда.

Иранските власти реагираха на "разправата" с ал Нимр моментално. „Във време, в което терористи, които кралството подкрепя, нарушават спокойствието и сигурността и са опасност за хората, живеещи в региона, режимът в Рияд извършва екзекуции на политическите си противници, като шейх ал Нимр”, обяви в събота прессекретарят на външното министерство на Иран Хосейн Джабер Ансари.

Саудитското външно министерство извика посланика на Иран и му връчи нота.

Иран се заканва на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия ще плати скъпо за екзекутирането на шиитския проповедник аятолах Нимр ал Нимр, заяви говорителят на иранското министер...

Новината за екзекуцията провокира вълна от недоволство и многобройните демонстрации край сградите на посолството в Техеран и консулството в Масхад завършиха с щурмуване на дипломатическите представителства. Както отбеляза Ал Джубейр, дипломатите няколко пъти са искали от иранските власти да усилят охраната, но отговор не е последвал. Според Ал Джубейр от посолството е бил изнесен компютър и документи.

В отговор на скъсването на отношенията от Техеран предупредиха, че Рияд само задълбочава стратегическата си грешка с екзекуцията на шиитския богослов. „С обявяването на своето решение да скъса дипломатическите отношения с Техеран, Рияд не може да прикрие голямата си грешка, която направи с екзекуцията на религиозния деятел”, заяви заместник-министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан. Той подчерта, че „решението на саудитските власти само ще задълбочи заплахите за сигурността в региона и ще доведе до още по-голям ръст на тероризма и екстремизма”.

ООН, ЕС и САЩ призоваха лидерите на страните от Близкия изток да предприемат стъпки за "успокояване на напрежението", след кризата между Саудитска Арабия и Иран.

"Ние вярваме, че дипломатическото ангажиране и преките разговори остават важни, за да се работи, въпреки различията и ние ще продължим да призоваваме лидерите в региона да предприемат положителни стъпки за успокояване на напрежението", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от АФП.

Според саудитски източник на Ройтерс Рияд е направил тази стъпка заради слабата политика на администрацията на САЩ в Близкия изток. „Стига. Отново и отново Техеран гледа на Запад. Те продължават да спонсорират тероризма и да изстрелват балистични ракети и никой нищо не прави в тази връзка. Саудитска Арабия не се интересува, че нейните действия могат да разсърдят Белия дом”, цитира Ройтерс източника си.

Саудитска Арабия и Турция ще си сътрудничат за военното дело и енергетиката

Саудитска Арабия и Турция се договориха за създаването на съвет за стратегическо сътрудничество между двете страни, информира БГНЕС.&nb...

Борсите в Азия не са във възторг от увеличаващото се напрежение в тази и без това гореща част на света. Хонконг започна със спад първата си сесия за годината. Цените на петрола се качиха. цените на американския еталон light sweet crude (WTI) се вдигнаха с 48 цента до 37,52 долара за барел в електронната търговия в Азия. Барел от европейския референтен сорт „Брент”, също с доставка през февруари, се покачи с 61 цента до 37,89 долара. Очакванията обаче са този пик бързо да премине.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com