Конфликтът между Рияд и Техеран - първата стъпка към война?

5670
Конфликтът между Рияд и Техеран - първата стъпка към война?

Пореден бурен конфликт - между Саудитска Арабия и Иран, се разгоря в Близкия изток. Но до какво може да доведе той - въпросът вече е на предна линия.

"Саудитска Арабия изгони иранските дипломати в неделя, като заяви, че атаката срещу посолството в Техеран е била последната капка. Няма нищо необичайно в това, че страни отзовават официалните си представители, когато са в обтегнати отношения, но аналитиците казват, че решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Иран веднага след екзекуцията на шиитския проповедник може да е зловещо предзнаменование на нещо сериозно", коментира CNN.

И Бахрейн къса дипломатически отношения с Иран

Кралство Бахрейн обяви, че къса дипломатически отношения с Иран, след като това стори Саудитска Арабия. Иранските дипломати имат 48 час...

По-конкретно, както твърди Фаваз Джержес, оглавяващ катедрата за съвременни близкоизточни изследвания в Лондонската школа за икономика, "дипломатическият разрив може просто да излезе от контрол". Той отбелязва пред CNN, че отношенията между страните са били напрегнати и преди заявлението за късане на дипломатическите връзки. Саудитска Арабия и Иран отдавна са от двете страни на барикадите по цяла редица конфликти – в Сирия, в Ирак, в Либия, в Бахрейн и в Йемен. Въпросът е само колко лошо може да стане всичко това.

"Ситуацията е изключително нестабилна в отношенията между две могъщи държави в Персийския залив – между Саудитска Арабия, в която преобладават сунити, и Иран, в който преобладават шиити. Налице е словесна война, непряка война... В близките няколко седмици и близките няколко месеца това може да се излее в нещо много неприятно и опасно", смята той.

Според изследователя вълните от този конфликт може да се разпрострат по целия регион. Още днес след Саудитска Арабия за прекъсване на дипломатическите отношения с Иран заявиха и Бахрейн и Судан.

Военният аналитик на CNN ген. Марк Хертлинг смята, че между Риад и Техеран може да избухне първият пряк въоръжен конфликт от много време насам. "Всичко се развива много бързо", добавя той.

Москва е готова да посредничи в диалог между Рияд и Техеран

Москва е готова да встъпи в ролята на посредник в изглаждането на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, заявил високопоставен източн...

На 2 януари външното министерство на Саудитска Арабия обяви екзекутирането на 47 души, осъдени за тероризъм и подстрекателство към такъв. Сред екзекутираните беше известният шиитски проповедник Нимр ан Нимр, който се намира под стража от 2012 година. Това доведе до протестни акции в Иран. По-конкретно демонстрантите извършиха нападение срещу посолството на Саудитска Арабия, след което Рияд обяви, че къса дипломатическите отношения с Техеран.

"Това, че последва късане на дипломатическите отношения, беше практически неизбежно, особено като се отчита, че реакцията на Иран, както следваше да се очаква, беше пропита с ярост, а иранският върховен лидер аятолах Хаменей обеща на Саудитска Арабия "божествено възмездие", обяснява експертът на CNN по международни отношения Боби Гош.

Саудитска Арабия на свой ред даде да се разбере, че не възнамерява да се предава, пояснява Боби Гош.

От гледна точка на някои аналитици Рияд и Техеран и в бъдеще ще раздухват конфликта и за никаква деескалация в близко време не може да става и дума.

Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

Късно вечерта в неделя (3 януари) Саудитска Арабия обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с главния си регионален съперник Исля...

"Съществуват вътрешни причини, поради които двете страни не желаят да са внимателни една с друга", казва Йън Бремер, президент на консултантската компания Eurasia Group, специализирана в политически рискове. И за Рияд, и за Техеран са изгодни националистическите настроения вътре в страните им и това според Бремер прави техния конфликт "много опасен", допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com