Турското правителство: Двамата руски пилоти са живи

11240
Турското правителство: Двамата руски пилоти са живи
Снимка: Gettyimages.com

Двамата руски пилоти, които катапултираха от сваления от Турция бомбардировач Су-24, са живи. Това е съобщил официален източник на турското правителство, цитиран от Ройтерс.

Според информация в "Хюриет" турското разузнаване е осъществило контакт с бунтовнически групировки в Сирия и вече работи, за да бъдат преместени руските пилоти на турска територия.

Военното аташе на Турция е привикан в руското министерство на отбраната

Военното аташе на Турция в Русия е привикан в руското министерство на отбраната във връзка с инцидента с руския бомбардировач. Това съо...

По-рано представители на военна групировка на турменски сирийци заявиха, че са застреляли двамата летци, докато са се спускали с парашутите си, след свалянето на самолета.

Появи се и видео, направено от неуточнена бунтовническа групировка в Сирия, на което се вижда тялото на ранен и неподвижен руски пилот.

Тази сутрин турските сили за сигурност свалиха руски бомбардировач Су-24 над границата на южната ни съседка със Сирия. Според Анкара самолетът е навлязъл неколкократно на турска територия в рамките на 5 минути.

Самолетът е участвал в руските операции в Сирия, в които цел е „Ислямска държава”, но и други опозиционни на режима на Башар Асад групи.

През последните дни Турция отправи предупреждения към Русия, че бомбардировките засягат защитаваните от Анкара туркменски сирийци, които също са против Асад.

Турция свали неидентифициран безпилотен апарат

Турската авиация е свалила неидентифициран безпилотен апарат, който е нарушил въздушното пространство на републиката. Това се казва в с...

Руският президент Владимир Путин определи свалянето на самолета като „удар в гърба”, който може да има „трагични последствия” за руско-турските отношения.

Външният министър Сергей Лавров от своя страна отмени утрешната си визита в Анкара, чиято цел беше именно разрешаването на конфликта между двете страни, заради бомбардировките над туркмените. Лавров препоръча на руснаците да не пътуват в Турция.

„Кремъл не заплашва с военен отговор на нападението на Су-24, но последствията ще са неизбежни”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков преди малко. "Руският бомбардировач е летял в сирийско небе, а Турция не е предоставила доказателство за обратното", допълни Песков.

На въпрос дали Анкара е предоставила официално потвърждение, че руският Су-24 е нарушил въздушното пространство на Турция, той обясни, че Русия първо ще се заеме с показанията на руските военни специалисти, които имат всички параметри на полета. Песков подчерта, че тези данни показват, че руският боен самолет е бил свален над сирийска територия, а Турция не е предоставила доказателства за обратното.

От Кремъл отказаха да коментират въпроса как днешният инцидент ще се отрази на бъдещето на проекта „Турски поток”.

Нарушения на въздушното пространство изправиха на нокти Турция и Гърция

За нов инцидент, свързан с нарушаване на въздушното пространство на Турция от руски военен самолет, съобщи Анкара, информира РИА Новост...

"Аз все още не мога да отговоря на въпроса. Президентът Владимир Путин обясни, че ситуацията ще бъде внимателно анализирана от Москва”, каза говорителят му. Според него посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Москва, планирано за декември, ще зависи от няколко фактора. Той обаче отказа да уточни какви са те.

"Водената от САЩ международна коалиция продължава „по план” операциите си в Сирия и Ирак, въпреки свалянето на руски бомбардировач Су-24 от Турция по-рано днес. Това заяви американски военен представител, цитиран от Ройтерс 

„Това е инцидент между руското и турското правителство. Това не е въпрос, свързан с операциите на коалицията”, заяви полковник Стив Уорън.

Съединените щати вярват, че руското нахлуване в турското въздушно пространство е продължило само секунди преди Турция да свали руския военен самолет, каза американски представител, пожелал да остане анонимен, пред Ройтерс. Той обаче допълва, че този извод е на базата на предварителни данни и САЩ все още разследват инцидента, посочва bTV.

Източник на Actualno.com съобщава, че засега няма мобилизация на българската армия.

Светкавица удари самолет в Турция, той се приземи с горящ двигател

Невероятен видеоклип, заснет от пасажери на самолет на турските авиолинии заснеха как светкавица удря самолета им и запалва един от дви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com