Бунтовници в Сирия: Застреляхме пилотите от сваления руски самолет (Видео, 18+)

15131
Бунтовници в Сирия: Застреляхме пилотите от сваления руски самолет (Видео, 18+)

Туркменски бунтовници заявиха, че са застреляли двама руски пилоти, които са катапултирали от сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, съобщава турският вестник „Хюриет“.

Досега информацията беше, че един от пилотите е загинал, а друг е пленен от бунтовническа групировка на територията на Сирия. Пред информационна агенция „Доган“ обаче Алпаслан Челик, заместник-командир на Втора крайбрежна туркменска дивизия – паравоенно формирование, е потвърдил за убийството на двамата пилоти. „Застреляхме двамата пилоти, докато се приземяваха с парашутите си. Телата им са при нас“, каза Челик.

В Twitter се появиха снимки на мъртвец, за когото се твърди, че един от руските пилоти. Посочено е име - Сергей Румянцев. Сирийската свободна армия разпространи и видео.

Появи се и информация от Reuters, че в Сирия е свален руски хеликоптер - с противотанкова ракета. Пресслужбата на "Хизбула" опровергава информацията, като уточнява, че хеликоптерът е направил аварийно кацане и екипажът му е невредим. Според различни информации това е била спасителна акция в подкрепа на катапултиралите пилоти.

Междувременно гласовете в Русия за незабавна реакция се увеличават. Заместник-председателят на Руската Дума Николай Левичев заяви, че трябва да се иска директно обяснение от НАТО за случая. „Не можем да го наречем другояче, освен акт на агресия. На този акт на агресия трябва да отговорим с адекватни и строги мерки“, каза Левичев, цитиран от ТАСС.

Путин: Инцидентът с руския самолет ще има сериозни последици за руско-турските отношения

Инцидентът с руския Су-24 излиза от рамките за обикновената борба с тероризма. Днешната загуба е свързана с удар в гърба от привържени...

Според руския депутат с този акт Турция се солидализира с „Ислямска държава“. „Съдейки по информацията за инцидента, това е планирана провокация“, смята Левичев. Той добави, че инцидентът е сериозна заплаха за регионалния и глобалния мир и последствията от него ще бъдат необратими.

По данни на руското министерство на отбраната сваленият Су-24 се е връщал в базата си след мисия в Сирия. Руският анализатор Александър Храмчихин от Руския институт за политически и военни анализи вече изказа тезата, че Турция е свалила руския изтребител заради бомбардировката на Рака и унищожението на петролната рафинерия на "Ислямска държава" там.

Припомняме, че в 18:00 часа българско време ще се състои извънредна среща на НАТО. От нашето МВнР оповестиха, че срещата е поискана от Турция, но не във връзка с член 4 от Североатлантическия пакт. Според него всяка страна-членка на НАТО може да поиска обща среща на Алианса, ако счита, че са заплашени сигурността и независимостта ѝ

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com