Светът е в потрес от трагедията в Пакистан

25478
Светът е в потрес от трагедията в Пакистан
Снимка: Getty Images

Вече 130 са жертвите от атаката на талибани в училище в пакистанския град Пешавар. Над 80 от тях са деца на възраст между 12 и 16 години. Възможно е броят на загиналите да се увеличи, тъй като в сградата все още има заложници. Властите не дават информация колко точно са те.

По последни данни нападателите са били шестима. Петима от тях вече са мъртви – един се е самовзривил, а другите четирима са застреляни. Преди минути се появи информация, че и шестият е бил убит.

Ужас в Пакистан, талибани нападнаха училище и убиха над 120 души*

Талибани нападнаха училище за деца на военнослужещи в пакистанския град Пешавар и убиха най-малко 126 души, 84 от които - ученици. Екст...

Ранените също са над 100. В болниците в града е настъпил хаос. Притеснени родители са опитват да намерят децата си, за които нямат информация. Има остра нужда от кръв за преливане, става ясно от съобщения на местни хора в Twitter.

“Тези терористи дойдоха, за да убият и да бъдат убити. Затова измъкването на заложниците невредими ще бъде огромно предизвикателство“, написа в социалната мрежа Сиед Хюсеин, пакистански журналист от телевизия Saach TV.

Отговорност за нападението пое групировката "Техрийке Талибан“. Според изявлението ѝ атаката е отмъщение за военната офанзива срещу талибаните в района на Пешавар. Едно от оцелелите деца обаче разказало на полицията, че терористите имали чуждестранен акцент и не говорели на местните езици урду или пущу, а на арабски.

Властите в Пакистан засега не дават официална информация за своите действия, освен че се води „антитерористична операция“. Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф прикани предстaвители на всички партии да се съберат в Пешавар за обща конференция.

Светът бе потресен от атаката, която е една от най-кървавите в последните години. Френският президент Франсоa Оланд я нарече „отврaтителна“ и заяви, че „никаква низост не може да опише нападение срещу деца“. Според премиера на Индия Наренда Моди тя е „нечовешка“. Атентатът бе осъден и от много други държави, сред които България.

Малала се надява да стане премиер на Пакистан

Преди получаването на нобеловата си награда за мир Малала Юсафзай изрази пред Би Би Си надеждата си да успее в политическата си карие...

"Съпричастни сме със скръбта на семействата и близките на жертвите. Потвърждаваме категоричната си подкрепа за усилията на международната общност за изкореняване на всички форми на тероризъм и оставаме ангажирани със задълбочаването на диалога ЕС-Пакистан по въпросите на борбата с тероризма“, се казва в изявления на МвнР.

Официално изявление публикува и Малала Юсуфзай – 17-годишното пакистанско момиче, което е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир. През 2012 г. Малала бе простреляна от талибани заради кампанията ѝ за образование на момичетата.

„Сърцето ми е разбито от този безумен и жесток акт на терор в Пешавар. Невинните деца нямат място в подобен ужас. Осъждам подобни страхливи постъпки и заявявам подкрепата си за правителството и армията на Пакистан. Заедно с милиони други по света оплаквам децата, мои братя и сестри – но ние никога няма да бъдем победени“, заявява Малала.

Кайлаш Сатярти, индийският правозащитник, който подели с нея Нобеловата награда, също заяви, че е ужасен от случилото се. "Моля талибаните - пуснете тези деца, вземете мен вместо тях", каза той в телевизионно изявление.

Източници: BBC, CNN, Twitter

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com