Заложническата драма в Сидни приключи*

33393
Заложническата драма в Сидни приключи*
Снимка: Gettyimages

Заложническата драма в Сидни, която продължи почти 17 часа, приключи. Това се случи, след като австралийската полиция щурмува кафенето на Lindt, където въоръжен мъж взе за заложници 15 души.

Според ABC към 17:19 часа българско време повечето от 15-те заложници, държани в кафенето, са се появили на открито.

Австралийският похитител се казва Ман Харон Монис

Мъжът, който взе заложници в кафене в Австралия, е четиридесет и деветгодишния Ман Харон Монис, който е иранец по произход, предаде Sky...

Информацията беше потвърдена от полицията в щата Нов Южен Уелс. В профила си в социалната мрежа Twitter тя написа: Заложническата драма в Синди приключи. Очаквайте подробности".

Между 18 и 18.30 ч. в Twitter започнаха да се появяват информации, че двама са загинали (включително въоръжения мъж). Други трима са тежко ранени (вероятно един от тях е полицай). Въпреки това местното радио 702 ABC News подчертава, че съдбата на похитителя е неясна.

Информацията засега е за седем спасени заложници. Медията съобщи за „засилена активност”. Само след две минути вече се чуваше стрелба, както и взривове - вероятно от шумови гранати, поясниха репортерите. Поне един човек е бил прострелян, гласеше информацията в началото, вече се говори обаче за двама убити и трима тежко ранени. На място веднага са дошли линейки. Запис от камера на репортерски хеликоптер показа как специалните части на австралийската полиция тръгват да щурмуват сградата.

Кореспондентът на една от от месните медии - Seven Networsk, разказва, че стрелецът е станал крайно изнервен, когато е разбрал какво се случва. Впоследствие той е започнал да крещи заповеди на останалите заложници. Според информация на CNN похитителят е използвал социалните мрежи по време на заложническата драма.

"Със сигурност патовото положение приключи", коментират журналисти, които прекараха 16 часа, отразявайки събитието.

15 души са заложниците в Сидни, редуват се да държат знамето на Фронт Ан-Нусра

15 души са заложници в кафенето в центъра на Сидни, твърди журналистът от Channel 7 Крис Ризън. Прозорците на редакцията на ТВ канала, ...

Предисторията

Още в полунощ българско време въоръжен мъж, който беше идентифициран като Ман Харон Монис, взе заложници в шоколадово кафене на Lindt в центъра на австралийския мегаполис Сидни. Той поиска да говори с австралийския премиер Тони Абът и да му бъде донесен флаг на "Ислямска държава в Ирак и Сирия". Монис заяви и, че е заложил два взрива на известни само на него места в австралийския град. Освен това той каза, че има две бомби и в кафенето.

Заложниците бяха държани с ръце на главите, опряни по витрините на кафенето. По-рано през деня петима от тях бяха пуснати от Монис. Той е пристигнал в Австралия през 1996 година като бежанец.

Австралийският премиер Тони Абът определи като "извънредно тревожен" инцидентът с вземането на заложници, който стана в понеделник в абсолютния център на Сидни.

"Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно имат ли те политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той. Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането й ще предоставя полицията".

Похитителят от Сидни обяви исканията си*

Полицията продължава преговорите с въоръжения мъж, който държи заложници в кафене в Сидни, съобщи ТАСС. „Преговорите продължават...

* Информацията е актуализирана към 19:00!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com