Великите сили решиха - до седмица трябва да има примирие в Сирия

4049
Великите сили решиха - до седмица трябва да има примирие в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Примирието в Сирия трябва да бъде установено в рамките на една седмица. Това са се договорили в Мюнхен преговарящите в Международната група за подкрепа на Сирия.

Според външния министър на Германия Валтер Щайнмайер деескалацията на военните действия трябва да започне незабавно, а според първия дипломат на САЩ Джон Кери преговорите в Женева между опозицията и властта в Сирия трябва да бъдат възобновени час по-скоро, предаде БГНЕС.

Сирийската армия е убила 23 терористи в провинция Хама

Сирийската армия и милициите за ден са елиминирали 23 терористи в северната провинция Хама. „През деня армията заедно с опълчени...

Планът би трябвало да позволи на хуманитарна помощ да достигне до най-пострадалите райони на Сирия.

Договорката обаче беше постигната с много уговорки. Бомбардировките срещу позициите на "Ислямска държава" и фронт "Ал Нусра" няма да бъдат спирани. Заради въздушните рейдове започна и открит спор - Запада обвини Русия, че под предлог борба с ИД, Москва бомбардира абсолютно всички противници на режима на Башар Асад. Показателно е, че нито държавният секретар на САЩ Джон Кери, нито руският външен министър Сергей Лавров използваха репликата "прекратяване на огъня". Ще има обаче съвместни сили, ръководени от САЩ и Русия, които да съблюдават "спиране на огъня".

"Светът е крехко нещо, и освен техногенните катастрофи, от които никой не е е застрахован, ние наистина не се намираме в най-добрия етап от гарантиране на международната сигурност”, казва руският премиер Дмитрий Медведев пред Handelsblatt. Медведев също участва на конференцията за мир в Мюнхен.

Той посочва, че за част от заплахите Русия е предупреждавала още преди 10-15 години, а те са се превърнали от регионални в планетарни. „Спомням си, когато говорихме за борбата с тероризма в нашата страна, в Кавказ, когато казвахме, че тези, които стрелят по нашите военни, нашата полиция, са представители на чуждестранни религиозни екстремистки организации, не ни слушаха”, поясни руският премиер.

Медведев: Чуждите сили в Сирия могат да предизвикат нова световна война

Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че ако арабските сили влязат в сирийската война, те биха могли да предизвикат "нова светов...

Медведев си спомня времето, когато посещава Израел като адвокат и преподавател в юридически факултет през 1993 година. Тогава му прави много силно впечатление, че всички ходят с оръжие и предупреждават „може да избухне всеки момент”. „Сега, за съжаление, това се отнася и за цяла Европа. Това е може би най-големият проблем”, казва Медведев.

Руският премиер смята глобалния тероризъм за главната заплаха в съвременния свят, с която човечеството не успява да се справи. „Днес е невъзможно да се чувстваш спокойно в нито една страна на света”, отбелязва той. „Това означава, че тероризмът реално се е глобализирал и се е превърнал, ако искате, от престъпна дейност, която преследва определени цели, в това число и от екстремистки порядък, в нещо различно”, казва премиерът.

„Второ. На нас в Европа ни стигат собствените проблеми. Те са от икономически характер, въпреки че по някакъв начин дори се научихме да се борим заедно за определен период от време с тях. Спомням си много добре какво се случи през 2008 г. и 2009 г., как събирахме Г20 за първи път, как отиващият си американски президент (Джордж Буш -младши) ми каза, че за всичко е виновен Уолстрийт. А новият президент, точно тогава стана Барак Обама, говореше – ето вижте, на масата сме на Г20, можем да се разберем. За съжаление оттогава насам нещата се промениха”, добави Медведев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com