"Уикилийкс": САЩ са работили за свалянето на Асад от 2006 г.

7255
"Уикилийкс": САЩ са работили за свалянето на Асад от 2006 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Сайтът за изтекли документи и разкрития "Уикилийкс" (Wikileaks) разполага с доказателства, че САЩ са действали за свалянето на сирийския президент Башар Асад още от 2006 година. Това разкри основателят му Джулиан Асандж в интервю за испанския вестник "Ел Паис".

Изданието бе един от петте големи вестници в света, които преди 5 години започнаха да публикуват скандалните разкрития на сайта за американската външна политика, пише БГНЕС. 

Три от обвиненията срещу Асандж ще бъдат свалени

Част от обвиненията срещу Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, ще бъдат снети. Това съобщава в. The Time...

"Ние разполагаме още от 2006 г. със заявления на посолството на САЩ в Сирия, в което се казва, че те иска да свалят правителството, като раздухват търканията между шиитите и сунитите, предизвиквайки параноя – те използваха именно тази дума – след режима на Асад, посочи австралиецът. Правеше се всичко, за да се внуши, че всеки момент ще стане държавен преврат и така да бъде принуден режимът „да действа прекалено мощно“. И през 2011 г. режимът наистина постъпи така", казва Асандж. 

"Това беше план на САЩ и според този план Франция, Англия, Турция, Саудитска Арабия, Катар и Израел също взеха участие в тези действия. Резултатът... от тази безумна авантюра на САЩ и техните съюзници е разрушаването на Сирия. Като добавка към предишните безумни авантюри в Ирак и Либия... И ето последиците: Европа е наводнена от сирийски бежанци, създадени са „Ислямска държава“ и "Ан Нусра". Милиони хора бяха изгонени от родните си места, стотици хиляди загинаха“, обобщи Асандж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com