Турски военни на съд заради нелегален внос на оръжие в Сирия

7153
Турски военни на съд заради нелегален внос на оръжие в Сирия
Снимка: Gettyimages

Турската прокуратура повдигна обвинения на трима високопоставени военнослужещи, въвлечени в шумно дело около проверка на товарни камиони, с които вероятно е било доставяно оръжие за опозиционните сили в Сирия, предаде БГНЕС.

Според Анадолската агенция, която цитира истанбулски прокурор, генерал Ибрахим Айдън и излезлият в оставка полковник Бурханетин Джихангироглу са обвинени в създаване и ръководство на терористична организация, шпионаж и намерения да извършат държавен преврат. Същите обвинения, но без шпионажа, са отправени и към генерал Хамза Джелепоглу. Тримата са били изправени пред истанбулски съд в събота, 28 ноември.

САЩ призоваха Турция да затвори границата си със Сирия

Администрацията на Обама упражнява натиск върху Турция да разположи хиляди допълнителни войници по границата си със Сирия, за да обезоп...

Обвиненията срещу военните са в рамките на разследване на извършена проверка на няколко товарни камиона, принадлежащи на турското разузнаване (МИТ). Товарните коли, за които става въпрос, са били спрени от местната полиция в южните турски провинции Хатай и Адана през януари 2014 година. В каросериите им е открито оръжие. Както посочва агенцията, турското законодателство в областта на националната сигурност забранява проверката на тези товарни автомобили, които вероятно са пренасяли оръжие за северната част на Сирия. Тогава турското МВР съобщи, че автомобилите са пренасяли хуманитарна помощ за общностите на сирийските туркмени. Припомняме, че именно в провинция Хатай де факто беше свален руския бомбардировач Су-24.

Миналия четвъртък полицията в Турция арестува главния редактор на вестник „Джумхуриет” Джан Дюндар и кореспондента на същия вестник Ердем Гюл за разследване на доставките на турско оръжие от властите за бойците от ИД в Сирия. Турските власти обвиниха журналистите за участие в терористична организация и шпионаж. Причина за ареста стана статия, публикувана през последното лято, в която се твърди, че турските специални служби доставят оръжие на бойците в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com