Турция прекратява полетите си над Сирия, Русия ограничава своите (Видео)

15277
Турция прекратява полетите си над Сирия, Русия ограничава своите (Видео)
Снимка: iStock/Guliver

Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24.

Според информация на турския ежедневник „Хюриет“, Турция прекратява военните полети над Сирия в рамките на антитерористичната коалиция от над 60 държави, оглавявана от Съединените щати. Решението е взето след като и Русия е решила да спре военните си кампании на територията на Сирия в близост до турската граница, твърди източник от турското разузнаване.

Експерти не вярват в мащабен срив на руско-турските икономически отношения

Ако се погледне голямата картина, има 10 млрд. причини да не се стигне до голямо ограничение на икономическите отношения между Турция и...

На 25-ти ноември бяха проведени официални преговори между Москва и Анкара по въпроса – между турския Генерален щаб и руските аташета на военното дело и отбраната. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е предложил на руския си колега Сергей Лавров среща в Белград на 3-ти или 4-ти декември, за да бъдат положени усилия за възстановяване на нормалните отношения между двете държави. Евентуалната среща ще е в рамките на международна конференция.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че нападението срещу бомбардировача ще има „сериозни последствия“ за руско-турските отношения.

Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно-ракетен комплекс. Това заяви по-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN.

На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от система С-400, Ердоган заяви: „Ние не искаме никаква ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застанат на страната на Сирия и насърчат растежа на напрежението, смятам, че трябва да си понесат последствията“.

Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия

Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна,...

Ердоган говори, след като руският военен кораб „Москва“ беше показан по руската национална телевизия в новинарска емисия, в която бяха дадени и подробности относно въоръжението му. „Москва“ ще си сътрудничи с френския крайцер „Шарл дьо Гол“. Руският „Първи канал“ обясни, че „Москва“ има на разположение противовъздушен ракетен комплекс „Форт“, с ракети C-400. Крайцерът е заел позиция близо до Латакия. Разстоянието от там до мястото, където беше свален руският Су-24, е приблизително около 50-тина километра.

От вчера, 26 ноември, Русия разположи в базата си "Хмеймим" в Сирия ракети ЗРК С-400, който ще обезпечава безопасността на полетите на руските ВВС и ще унищожава всяка цел, която представлява опасност за тях. ЗРС С-400 "Триумф" е зенитно-ракетна система с голям и среден обсег. Всяка ЗРС С-400 обстрелва до 36 цели със 72 ракети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com