Турция обвини Китай, че нарушава правата на мюсюлманите

13375
Турция обвини Китай, че нарушава правата на мюсюлманите
Снимка: Getty Images / Guliver

Китайското външно министерство отрече обвиненията за ограничаване на религиозните свободи по случай отбелязването на големия мюсюлмански празник Рамадан, за което Турция изрази тревога. Турската страна твърди, че има сведения, че на етническите угури в Китай, които по религия са мюсюлмани, им е забранено да участват в проповеди, да постят и да участват в пиршества по случай Рамадан.

Външният министър на Китай сподели, че е натъжен от тези твърдения, предавайки своето съобщение чрез посолството на Китай в Анкара. В него той твърди още, че Китай иска да бъде в добри взаимоотношения с Турция.

Facebook бомба: Мъжете, които мастурбират, могат да...

Телевизионният евангелист Мучахид Чихад Хан предизвика истински социален взрив в Турция с твърдението си, че мъжете, които мастурбират,...

„Китай вече отрече твърденията на Турция и ние изразихме нашето дълбоко съжаление, породено от становището на Външното министерство на Турция“, твърди говорителят на китайското външно министерство. От външното министерство на азиатската страна добавят още, че угурите се радват на свободата да изповядват своята вяра, която им е гарантирана от китайската конституция“.

„Ние, разбира се, се надяваме, че турската страна официално ще се срещне с китайската, за да потвърди бъдещото развитие на нашите тесни връзки“, твърди още говорителят на китайското външно министерство. 

Свещеният месец Рамадан традиционно е чувствителен период в западните части на Китай, населявани от угурите. Има сведения за увеличаване на атаките срещу ислямистки бойци през последните три години и за хиляди загинали в насилието. В Китай има около 20 милиона мюсюлмани, обитаващи различни територии на страната, като само малка част от тях са тюркоезичните угури, сред които от дълги години се наблюдават сепаратистки дейности.

През изминалия месец държавните медии и правителствените сайтове в Китай масово публикуваха истории и официални документи, отричащи , че на партийни членове, държавни служители, ученици и учители им е забранявано да отбелязват Рамадан – нещо, което се случи също и през изминалата година. Мюсюлманите по целия свят отбелязват Рамадан, въздържайки се от хранене и пиене през светлите часове от денонощието.

Ердоган: Има опасност от разбиване на ислямския свят

Турският президент ислямист Реджеп Ердоган изрази безпокойство от войните, които разкъсват ислямския свят и го заплашват от разбиване...

Китайската комунистическа партия твърди, че защитава свободата на религиозната свобода, но поддържа тясното схващане, че религиозните дейности трябва да бъдат третирани по специален начин и да се извършват само в официално признати религиозни институции.

Използвани източници: Reuters News Agency; Hurriyet Daily News; Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com