Турция може да увеличи покупките на азерски газ

4858
Турция може да увеличи покупките на азерски газ

Турция обмисля различни варианти за компенсиране на отрицателното въздействие на руските мерки върху туризма и селското стопанство. Това обяви каналът „Хабертюрк”, цитирайки турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение в Азербайджан.

"Ние работим върху някои структурни мерки за компенсиране на ефекта от санкции на Русия върху нашата икономика. Можем да осигурим подкрепа на всички фирми, които страдат, включително в областта на туризма и селското стопанство”, увери той.

Давутоглу посочи "важността от поддържането на отворени канали за комуникация между Турция и Русия." "Кризата има психологическа и фактическа страна, а Русия ескалира напрежението, като не обсъжда какво следва да се случи”, обясни Давутоглу.

Турският премиер също така заяви, че срещата на министрите на външните работи на двете страни в Белград "е положителна и цивилизована."

Давутоглу съобщи, че има възможност страната му да увеличи покупките на газ от Азербайджан през газопровода ТАНАП, предаде Reuters.

Вчера стана известно, че Турция и Азербайджан са се договорили за завършване на проекта ТАНАП за транспортиране на азербайджански газ до Турция и Европа преди 2018 г.

Турция е вторият по големина пазар за руски природен газ. Тя покрива до 60% от нуждите си от руския внос. Анкара внася "синьо гориво" от Азербайджан, което ще се увеличи с още 6 милиарда куб.м. през 2019 г., когато най-вероятно заработи проектирания тръбопровод ТАНАП. Малки количества газ Турция внася и от Иран, но почти всяка година през зимния период тези доставки биват спирани. По тази причина на Анкара й се налага да се обръща към Русия с молба за увеличаване на получаваните количества газ от "Син поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия