Турция иска наземна операция в Сирия

3660
Турция иска наземна операция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция иска нейните съюзници и партньори, включително Съединените щати, да вземат участие в наземна операция в Сирия за спиране на войната в страната, обяви турски представител.

Според него конфликтът няма как да бъде прекратен без провеждането й. По думите му, Анкара е започнала да обстрелва позиции на сирийските кюрдски милиции след ответен огън. Той посочи, че истинската цел на действията на милициите е да завоюват територия. Представителят съобщи още, че четири саудитски самолета ще бъдат разположени в базата "Инджирлик" до края на февруари.

Давутоглу: Турция няма да позволи Азаз в Сирия да падне в ръцете на кюрдите

Турция няма да позволи град Азаз в северната част на Сирия да падне в ръцете на кюрдските сили за народна защита (ИПГ). Групата ще се и...

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Турция, че подкопава усилията на международната общност за нормализиране на ситуацията в Сирия.

"Щом международната общност постигне резултати по създаване на обща позиция за Сирия, веднага турската страна нанася някакъв съкрушителен удар по тези усилия. Когато Виенският процес тръгна, помните, че удариха руския самолет. Сега след срещата в Мюнхен, когато беше приет действително много важен документ, на секундата започнаха нахлувания на сирийска територия, обстрел в нарушение на суверенитета, независимостта и международното право", заяви тя.

Турският премиер Ахмед Давутоглу от своя страна разкритикува руските "варварски" бомбардировки в Сирия. Според него от септември миналата година насам руските самолети са извършили над 8 хиляди полета над сирийска територия, като при 30 от обстрелите не е била правена разлика между цивилни граждани и бойци. В реч пред членове на своята партия той каза, че Анкара ще продължи да предприема превантивни мерки, за да избегне включването си във война, предаде БНР.

Мария Захарова пък заяви, че официалните представители на Запада обвиняват голословно Русия в нанасянето на удари по мирни жители. Тя посочи, че никой до момента не е предоставил официални данни, нито снимки, които да доказват тези твърдения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com