Тръгва лов за убиеца на пилота на руския Су-24

7637
Тръгва лов за убиеца на пилота на руския Су-24

Въздушно-космическите сили на Русия и сирийската армия са организирали лов на Алпарслан Челик, който обяви, че е убил един от пилотите на сваления в края на миналата година от турските ВВС Су-24, съобщава The Independent.

Според изданието залавянето на Челик е една от главните цели на настъплението на сирийската армия в провинция Латакия, в резултат на което били завзети редица ключови населени пунктове, включително Рабия, където се смята, че може да се крие убиецът.

Крие ли Турция важни подробности за свалянето на руския Су-24?

Сериозни подозрения се развихриха в социалните мрежи, че бомбардировачът Су-24, който беше свален на турско-сирийската граница, е бил у...

На 28 януари Челик се появил на погребението на Ибрахим Кючук, ръководител на районното отделение на Партията на националистическото движение в Истанбул. Той заявил пред журналисти, че ще се върне в Сирия, за да се бори с терористичната групировка "Ислямска държава".

На 24 ноември 2015 година турски изтребители атакуваха Су-24 от състава на руската авиационна група, задействана в Сирия в операцията срещу "Ислямска държава", за която мнозина смятат, че всъщност пази Башар Асад и се избиват всички негови противници - терористи или не. Пилотът Олег Пешков и щурманът Константин Мурахтин катапултираха, но командирът на екипажа беше убит с огън от земята, а щурманът беше спасен. Скоро след това се появи видео, на което Челик твърди, че той и неговите бойци са открили огъня.

Челик е син на функционера на Партията на националистическото движение и активен член на нейното младежко крило – организацията "Сиви вълци". През декември миналата година руското външно министерство поиска от турските власти да вземат "незабавни мерки по залавянето на Челик и неговите съратници и подвеждането им под съдебна отговорност за убийството на руския пилот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com