Талибаните засилват позиции в Кундуз, въпреки въздушните удари

3805
Талибаните засилват позиции в Кундуз, въпреки въздушните удари
Снимка: Getty Images / Guliver

Ден след като стратегическият северен афганистански град Кундуз падна под контрола на талибаните, нови подкрепления пристигат в града, пътищата се затварят, разполагат се пропускателни пунктове, а правителствените сгради са опожарени. Афганистанската контраофанзива е колеблива, пише АП.

Бойни самолети на САЩ извършиха два въздушни удара по талибански позиции, но правителствените войници, изпратени да опитат да си върнат Кундуз, един от най-богатите градове в Афганистан, са в застой от блокади и засади, като не могат да се придвижат повече от два километра към целта. Служител на НАТО заяви, че едва ли ще има нови въздушни удари, докато освен „всички талибани са в града, там са и цивилните“. Думите му предполагат, че битката за града ще бъде улица по улица, което ще е трудно поради желанието да се избегнат цивилни жертви.

САЩ се включи във въздушните атаки срещу талибаните в Кундуз

Американската армия казва, че е извършила въздушни удари срещу завладяния от талибани град Кундуз, намиращ се в северен Афганистан, пре...

Талибаните използват високоговорителите на джамиите, за да успокоят местните, че са в безопасност. Но жителите на Кундуз помнят бруталността на групировката по време на управлението й от 1996 до 2001 година.

„Кундуз е призрачен град, хората са се заключили по домовете си“, казва пред АП Фолад Хамдад, журналист на свободна практика, който успява да избяга в съседния град Тахар. По думите на журналиста талибаните обикалят от врата на врата, за да търсят държавни служители и полицейски командири.

Падането на 300 000-я град е първото завземане на градска площ от нахлуването на САЩ, свалили режима им преди 14 години. Тази атака е голям удар срещу президента Ашраф Гани, който заложи като основна цел на управлението му постигането на мир в Афганистан и притискане на талибаните да седнат на масата за преговори.

Кундуз е бил нападнат от няколко страни по време на отбелязването на Курбан Байрам, когато мнозина са със семействата си. Изненадващата атака на талибаните е била подсилена от бойци от Пакистан, прогонени от военната офанзива срещу тях, както и от бойци от Централна Азия и Китай.

350 талибани избягаха от затвор в Афганистан след нападение

Повече от 350 затворници са избягали от затвор в град Газни в централната част на Афганистан след нападение на талибански сили рано сут...

Градът, както и заобикалящата го провинция със същото име, имат общо население от 1 милион души. Районът е един от главните за производството на хляб, както и разполага с най-богатите в страната мини. Кундуз се намира на стратегически кръстопът, свързващ Афганистан с Пакистан, Китай и Централна Азия. Тук се намират и важни канали за трафик на наркотици и оръжия.

ООН евакуира персонала си от Кундуз пет часа след започването на атаката в понеделник (28 септември). Други неправителствени организации, включително Лекари без граници и Червения кръст, също евакуираха свои служители.

Броят на убитите и ранените в боевете остава неясен. С превземането на Кундуз, талибаните постигнаха огромна политическа и пропагандна победа, твърдят местните власти, цитирани от АП.

Автор: Руслан Трад

САЩ обмисляли ядрен удар срещу Афганистан след 11 септември

Администрацията на бившия американски президент Джордж Буш-младши е обмисляла и използването на ядрено оръжие срещу Афганистан след тер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия