Талибаните си избраха нов лидер

5780
Талибаните си избраха нов лидер
Снимка: Getty Images

Афганистанското движение "Талибани" обяви за своя лидер мола Ахтар Мансур, с което извърши историческа промяна на ръководството след 14-годишна война срещу властта в Кабул, предаде БГНЕС.

Талибаните обявиха също и неговите заместници – Сиражудин Хакани, който оглавяваше съюзнически клан и за чието залавяне САЩ дават награда от 10 млн. долара, и Хайбатула Ахунзада, бивш председател на талибанския съд.

Назначаването на Мансур за лидер е направено дни, след като талибаните потвърдиха смъртта на бившия си предводител мола Омар, който оглавяваше движението 20 години. Кога обаче и как точно Омар е предал Богу дух остава загадка.

Самият Мансур е възприеман като умерен ръководител, който поддържа мирните преговори. Неговото лидерство засилва надеждите за край на 14-годишната гражданска война между талибаните и подкрепяното от САЩ правителство в Кабул.

Освен това Мансур поема поста в момент, когато талибанското движение е застрашено от вътрешни борби и от възхода на другата радикална групировка "Ислямска държава", която се стреми да стъпи и в Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com