Съветът за сигурност на ООН прие сделката за иранската ядрена програма

7328
Съветът за сигурност на ООН прие сделката за иранската ядрена програма
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция в подкрепа на сделката за ядрената програма на Иран, съобщава АФП.

Миналата седмица във Виена беше постигнато споразумение между Иран и шесторката в лицето на САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай за ограничаване на ядрената програма на Техеран за повече от десетилетие. В замяна на това ще започне отмяна на наложените международни финансови и нефтени санкции, наложени на страната.

Разривът между САЩ и Израел - заради Иран

Рядко отношенията между американския и израелския президент са се влошавали толкова много, както през последните месеци. Веднага щом на...

Резолюцията на ООН, съгласувана от 15-те члена на Съвета за сигурност и приета тази сутрин, разрешава и серия от мерки, които ще доведат до края на санкциите на ООН, които навредиха на иранската икономика.

Мерките обаче дават възможност и за прилагането на механизъм, чрез които санкциите на ООН ще се върнат обратно, ако Иран не спази задълженията си.

Петте страни, които могат да налагат вето на решенията на ООН, заедно с Германия, която участваше в преговорите, приеха резолюцията.

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 държави-членки, от които пет са постоянни, а 10 са членове за мандат от 2 години. Страните, които имат право да налагат вето в организацията, са постоянните членове – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Рохани: Ядрената сделка ще подобри отношенията ни със съседите

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че постигнатата сделка между Иран и световните сили ще подобри значително отношенията на страна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия