Столтенберг: В Сирия Русия да сътрудничи под командването на САЩ

5776
Столтенберг: В Сирия Русия да сътрудничи под командването на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да играе „конструктивна роля“ в Русия. Той също сподели, че е обезпокоен от нарасналото руско присъствие в Сирия, информира БГНЕС.

„Важно е да се подчертае необходимостта Русия да обяви ясно какви са й намеренията. Мисля, че първата стъпка сега е да седне със САЩ и ясно да каже какви са й намеренията...и да се опита да сътрудничи и да даде конструктивно съдействие в усилията, ръководени от САЩ срещу „Ислямска държава“, подчерта Столтенберг пред Франс прес.

Столтенберг: Тежките сражения в Украйна могат отново да започнат

Съществува риск тежките сражения в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти да започнат отново с пълна сила...

Относно засиленото руско военно присъствие в някои райони на Сирия, генсекът на НАТО каза: „Това, разбира се, повод за безпокойство“. По думите му в никакъв случай това присъствие не трябва да засили позициите на президента Башар Асад, който е дългогодишен руски съюзник.

Според него заради засилената руска активност „нараства необходимостта те ясно да покажат, че ще играят конструктивна роля и ще търсят да правят това в дух на сътрудничество с коалицията, водена от САЩ.“

Столтенберг смята, че има риск руската помощ са бъде използвана за подкрепа на режима на Асад. „Да се подкрепя режима на Асад не е конструктивно нито в борбата срещу ИД, нито пък да се намери политическо решение на конфликта. Режимът на Асад е част от проблема“, добави Столтенберг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com