СС на ООН прие резолюция за санкции срещу "Ислямска държава"

4560
СС на ООН прие резолюция за санкции срещу "Ислямска държава"

Съветът за сигурност на ООН прие днес с единодушие резолюция, задължаваща всички страни да пресичат финансирането и оказването на друга помощ на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, цитирана от Mediapool.

37-страничният документ, основаващ се на глава седма от Устава на ООН, предвижда серия от мерки, насочени за засилване на режима за санкции и възможностите за пресичане на каналите за финансиране на терористите. Той съдържа искане незабавно да се замразят средствата и финансовите активи на терористите, да не се допуска пряка или косвена доставка на оръжия и призив да се предприемат решителни и енергични мерки за прекъсване на потока от финансови активи и икономически ресурси, изпращани на лицата и организациите, свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава".

Страните са длъжни да гарантират, че гражданите им и лица на тяхна територия не предоставят икономически ресурси на тези групировки или свързани с тях лица и организации. Тези задължения "включват пряката или непряка търговия с петрол и продукти от преработката му", подчертава се в резолюцията.

Всеки, който оказва поддръжка на джихадистите с финанси, оръжие или като вербува терористи, подлежи на включване в списъка със санкции. "Тези, които са виновни в извършване, организиране или подкрепа на терористични актове, трябва да бъдат привлечени към отговорност", се отбелязва в резолюцията. Всички страни са длъжни да приемат предвидените мерки и е важно да се извършва обмен на информация с цел ефективно противодействие на финансирането на тероризма.

Вчера руският посланик в ООН Виталий Чуркин подчерта, че документът е подготвен съвместно от Русия и САЩ, което показва общо разбиране за терористичната заплаха и необходимостта от възможно най-бърза реакция.

Съветът за сигурност изрази загриженост, че някои страни не прилагат успешно отдавнашните санкции срещу "Ислямска държава", отбеляза Ройтерс. Новата резолюция допълва действията на Съвета за сигурност през февруари, с които беше забранена търговията с антики от Сирия и бяха заплашени със санкции всички, които купуват петрол от "Ислямска държава" и свързаният с Ал Кайда Фронт "Ан Нусра".

Русия обвинява турският президент Реджеп Тайип Ердоган и семейството му, че печелят от контрабандата на петрол от териториите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, припомня Ройтерс. Ердоган отрича обвиненията, допълва агенцията.

В момента в списъка със санкции срещу Ал Кайда и "Ислямска държава" има 243 физически лица и 74 организации. Те са подложени на забрана за доставки на оръжие, глобална конфискация на активи и забрана за пътувания. По данни на ООН около 22 000 чуждестранни бойци са свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава".

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за борба с финансирането на "Ислямска държава" изисква активни действия както на страните, така и на международно равнище, заяви министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу на заседанието на Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com