СС на ООН критикува Турция

5597
СС на ООН критикува Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН критикува Турция на закрито свое заседание, свикано по инициатива на Русия заради изпращането на турски военен контингент в Ирак без съгласието на властите му, предаде БГНЕС.

Членовете на СС на ООН окачествиха тези действия като „враждебен акт“ и настояваха за незабавно изтегляне на турския контингент, разкри постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин. Русие се надява, че Турция „няма да предприема никакви безразсъдни стъпки, включително на територията на Турция“, добави Чуркин.

"Надяваме се, че безпокойството, изразено от генерелния секретар на ООН и редица членове на Съвета за сигурност по време на свиканото от нас обсъждане, ще охлади горещите глави в Анкара и те ще регулират ситуацията в Ирак така, че това да бъде удовлетворено правителството на Ирак", изтъкна още Чуркин.

Той сподели, че САЩ не са били известени от Турция за нейните стъпки в Ирак. „Стигнах до извода, че тези действия са били изненадващи за американците, което е странно. Това също говори, че Турция е донякъде непредсказуем играч, който може да предприема стъпки, предизвикващи протест не само сред иракчаните, но могат да озадачат и САЩ“,посочи също Чуркин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com