Според Сергей Лавров Русия и САЩ трябва да си сътрудничат на терен в Сирия

5035
Според Сергей Лавров Русия и САЩ трябва да си сътрудничат на терен в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

"Руските и американските сили трябва да си сътрудничат на терен в Сирия, за да съдействат за примирието и достъпа на хуманитарна помощ, които бяха договорени от световните сили по-рано днес". Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в германския град Мюнхен.

„За да работи това... е необходимо сътрудничество между войските на терен, както по хуманитарни въпроси, така и по такива, свързани с прилагането на примирието“, заяви той.

Лавров: САЩ разбират, че не могат да изолират Русия

Вашингтон разбира, че не може да изолира Русия или да ограничи нейното влияние само на регионално ниво. Това заяви руският външен минис...

„От самото начало на нашата операция в Сирия по покана на правителството на страната, ние предложихме военен контакт между Русия и водената от САЩ коалиция“, каза той.

Американският държавен секретар Джон Кери и Лавров са част от групата представители на 17 държави, които по-рано днес постигнаха споразумение, целящо да засили мирния процес в страната, посочва AFP.

„Сега е много важно да приложим, това, което е договорено, защото понякога постигаме споразумение, но нашите партньори не искат да го уважат на практика“, посочи руският министър. „Надявам се, че този път нещата ще бъдат различни“, допълни той.

САЩ водят коалиция, която извършва въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в териториите под неин контрол в Сирия и Ирак. Русия също провежда операции в Сирия. Според Москва те също са насочени срещу групировката. Западът обаче обвинява Русия в това, че се цели срещу противници на президента Башар Асад, пише БГНЕС.

Лавров обвини Брюксел за прекъсването на "Южен поток" и сътрудничеството с България

Украинският транзит на руски газ за Европа е ненадежден и в ЕС разбират, че е необходимо да се осигурят преки доставки на руски въглево...

За съжаление, САЩ отбягват сътрудничество във военната сфера, с изключение на въпроси, свързани с процедури по избягване на конфликт“, заяви министърът.

По-рано Кери обяви, че отряд на ООН, съпредседателстван от САЩ и Русия, ще започне работа през следващата седмица за развитие на варианти за дългосрочно и продължително примирие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com