Сирийското правителство е готово да участва в мирните преговори в Женева с опозицията

7955
Сирийското правителство е готово да участва в мирните преговори в Женева с опозицията
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийското правителство е готово да вземе участие в мирните преговори в Женева и се надява, че диалогът ще помогне на страната да формира правителство на националното единство. Това заяви сирийският министър на външните работи Уалид Муалем, цитиран от агенция Ройтерс.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за международна пътна карта за сирийски мирен процес – рядък случай на единодушие между световните сили по въпроса с конфликта в страната, който продължава повече от четири години и до сега е отнел живота на над 250 000 души.

Вашингтон прибрал в килера въпроса за оттеглянето на Асад

Макар че администрацията на Обама продължава публично да твърди, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде лишен от своя пост, ...

ООН планира да проведе мирни преговори в Женева до края на януари.

Муалем заяви, че Сирия е „готова да участва в двустранен сирийски диалог в Женева, без каквато и да е било чужда намеса“. Той също така допълни, че делегацията на Дамаск ще бъде готова, веднага щом властите получат списък с делегатите на опозицията.

Министърът допълни, че правителството се надява с този диалог да бъде съставено правителство на националното единство , което да образува конституционен комитет, който да отговаря за нова конституция и нови избирателни закони, така че избори в страната да се проведат в рамките на приблизително 18 месеца.

Резолюцията на ООН подкрепя плана, договорен в австрийската столица Виена по-рано, който призовава за примирие, преговори между правителството и опозицията и близо двугодишен срок за създаване на правителство на националното единство и провеждане на избори.

Анализ: Турция е обърнала американската политика в Сирия в подкрепа на ИД

Американските военни отдавна се опитват да убедят политиците на страната в това, че оттеглянето на Башар Асад от поста президент на Сир...

Въпреки това препятствията по прекратяването на войната в Сирия остават. Независимо от своето единодушие в ООН световните сили остават на различни позиции за това кои сили трябва да влязат в състава на представителите на опозицията, както и по въпроса с бъдещето на президента Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия