Сирийската опозиция ще участва на преговорите в Женева

2842
Сирийската опозиция ще участва на преговорите в Женева
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийската опозиция се съгласи да участва в мирните преговори под егидата на ООН, насрочени за тази седмица. Това заяви за АФП представител на Върховния комитет за преговори, в който са събрани някои от основните политически и въоръжени групи, противостоящи на президента Башар Асад.

„След консултации Върховният комитет за преговори се съгласи да присъства в Женева. Делегацията ще пристигне в петък”, заяви говорителят на комитета Рияд Насан Агха.

Продължението на преговорите в Женева, организирани от пратеника на ООН в Сирия Стафан Де Мистура, беше планирано от самия него за 9 март. По-рано тази година преговорите, в които сирийската власт и бунтовниците трябваше да постигнат траен мир и начало на политическия преход в близкоизточната страна, бяха временно преустановени, предаде БГНЕС.

Условието за продължаването им беше постигането на прекратяване на огъня между двете страни, освобождаването на затворници и осигуряването на достъп на хуманитарна помощ до окупирани селища.

В края на миналата седмица ръководителят на Върховния комитет Рияд Хиджаб заяви, че опозицията все още не е взела категорично решение за участието си по нататъшни мирни преговори, защото правителствените сили и подкрепящата ги руска бойна авиация са атакували бунтовнически позиции след 27 февруари.

Хиджаб все пак беше на мнението, че цялостна оценка на ситуацията предстои. Такава явно вече е направена и опозицията ще бъде представена в Женева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com