Шефът на военното разузнаване на САЩ предупреди: ИД ще увеличи броя на атентатите

3093
Шефът на военното разузнаване на САЩ предупреди: ИД ще увеличи броя на атентатите

Ислямска държава ще увеличи темпото и смъртността на атентатите си в следващите месеци, тъй като групировката се стреми да раздуха пламъците на международен конфликт. Това заяви генерал Винсънт Стюарт, шеф на американското военно разузнаване, предаде БГНЕС.

Той свърза предупреждението си със създаването на разклонения на джихадистката групировка в Мали, Тунис, Сомалия, Бангладеш и Индонезия. Освен това генералът нямало да се изненада, ако ИД, която действа засега основно в Ирак и Сирия, разшири действията си от Синайския полуостров в дълбочина в Египет.

В Русия арестуваха заподозрени в опити за атентати в Москва и Санкт Петербург

Руската служба за сигурност ФСБ е арестувала седем членове на „Ислямска държава” (ИД), които са подготвяли терористични акт...

„През миналата година ИД действаше само на бойните полета в Ирак и Сирия и се разшири в световен план в Либия, Афганистан, Нигерия, Алжир, Саудитска Арабия, Йемен и Кавказ", каза Стюарт. Според него целта на увеличаване честота и смъртността на терористичните нападения от халифата цели предизвикването на остри ответни действия от страна на Запада, което пък би подкрепило изкривеното представяне на западния начин на живот като война срещу исляма.

Коментарите на Стюарт, цитирани от Reuters, бяха направени ден преди той и други представители на американската разузнавателна общност да запознаят Конгреса с годишната оценка за заплахите в световен мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com