САЩ изпращат спецчасти в за борба с "Ислямска държава"

5997
САЩ изпращат спецчасти в за борба с "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Съединените щати изпращат специални части в Ирак за борба с „Ислямска държава”, информира bTV.

Елитните отряди ще изпълняват мисии по спасяване на заложници, залавяне на джихадисти и събиране на информация, като това може да става и на територията на Сирия.

Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя

Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това с...

Междувременно германското правителство одобри план за военно участие на страната срещу терористите от Ислямска държава. Разузнавателни самолети Торнадо, фрегата в помощ на френския самолетоносач Шарл де Гол, самолет за зареждане във въздуха на френските изтребители и 1200 военни от Бундесвера ще участват във военната операция срещу ИДИЛ.

Германското участие ще бъде не само в подкрепа на Франция, но и на коалицията, водена от САЩ и Ирак. Освен това ще бъде координирано и с Русия.

„Това, което се случи в Париж ни касае пряко. Затова от солидарност днес сутринта звехме решението да застанем на страната на Франция и да се ангажираме с военна помощ срещу Ислямска държава и подобни групировки”, заяви Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия.

Мисията е със срок от една година, но не изключено след това да бъде продължена. Изрично се подчертава, че Германия ще окаже само логистична и разузнавателна подкрепа на международната коалицията срещу „Ислямска държава”.

Истината: Как САЩ подхраниха възхода на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Безкрайната война срещу терора, чието начало даде преди 14 години Джордж Буш-младши, се изражда във все по-гротескни форми. В понеделни...

В същото време военните предупредиха, че без добър план, подобна операция може да продължи и 10 години. Решението на германския парламент се очаква тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com