САЩ и Турция са близо до открит конфликт заради кюрдите

8485
САЩ и Турция са близо до открит конфликт заради кюрдите
Снимка: Gettyimages

Позицията на Турция към кюрдите пречи на решаването на сирийската криза, смята Вашингтон.

Американските власти са на мнение, че позицията, заета от Турция към кюрдите е едно от основните препятствия по пътя на политическото урегулиране в Сирия и сериозна пречка в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава”. Според американски чиновници, враждебното отношение на Турция към кюрдските бойци в Сирия, който влизат в числото на най-ефективните съюзници на САЩ в борбата срещу ИД, подкопава усилията, насочени към по-интензивни бойни действия срещу екстремистката групировка, посочва The Wall Street Journal, предаде БГНЕС.

Кюрдите планират да се борят срещу ИД на сирийско-турската граница

Милициите на сирийските кюрди са разработили план да превземат последния участък на сирийско-турската граница, контролиран от „Ис...

Както отбелязва вестникът, Анкара вече неведнъж заявява на Вашингтон, че кюрдските съюзници на САЩ в Сирия предават оръжие на представители на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), обявена в Турция за терористична организация. Това оръжие се използвало от ПКК на турска територия. Американските власти смятат тези твърдения за неоснователни - поради липса на доказателства.

Темата, както отбелязва изданието, е била повдигната и по време на неотдавнашната визита на американския вицепрезидент Джоузеф Байдън в Турция. „При срещите с Байдън турските лидери дадоха ясно да се разбере, че смятат контрабандата на оръжие за неприемлива”, подчертава вестникът. След тези срещи турските официални лица съобщили на The Wall Street Journal, че са готови да бомбардират американските съюзници в Сирия, ако доставките продължат.

В неделя, 7 февруари, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се наблюдава намаляване на доверието между Анкара и Вашингтон заради подкрепата на САЩ за сирийските кюрди. Ердоган разкритикува визитата на специалния посланик на президента на САЩ Брет Макгърк в град Кобане, който е под контрола на партията на сирийските кюрди „Демократически съюз”. Тя се състоя се преди седмица.

„Вижте, един от представителите от областта на националната сигурност от кръга (на президента на САЩ Барак) Обама по време на сирийските преговори в Женева отива в Кобане. И там, от така наречен генерал получава паметeн плакет. Как можем да ви се доверим? Аз ли съм ваш партньор или терористите в Кобане?”, попита Ердоган. Той подчерта, че за Турция Демократическият съюз е терористична организация.

Давутоглу: Турция е против участието на сирийските кюрди в мирните преговори

Турция е твърдо против участието на сирийската кюрдска опозиция в преговорите за политическо решение на конфликта в близкоизточната с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com