Руското министерство на отбраната: Сваленият на турско-сирийската граница самолет е Су-24

9342
Руското министерство на отбраната: Сваленият на турско-сирийската граница самолет е Су-24
Снимка: Gettyimages.com

Сваленият на турско-сирийската граница неизвестен засега бомбардировач е руски Су-24. Това заяви в официално изявление руското министерство на отбраната, цитирано от "Интерфакс".

Според Twitter профила на телевизия Haberturk също става въпрос за руски военен самолет.

"Днес на територията на Сирия, вероятно в резултат на обстрел от земята, се е разбил самолет Су-24 на руския военен контингент в Сирийска арабска република", пише в съобщение на руското министерство на отбраната, съобщи Интерфакс.

По информация на медията руското военно министерство е опровергало информацията, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство.

"Самолетът се е намирал на височина 6 хил. метра. Съдбата на пилотите не е ясна. По предварителна информация те са успели да катапултират", съобщават още от министерството на отбраната на Руската федерация (РФ).

Изясняват се обстоятелствата около падането на руския самолет.

Военен самолет се разби в Сирия на границата с Турция* (ВИДЕО)

Военен самолет се е разбил в Сирия на границата с Турция. Това съобщи ТАСС по информация на турския ТВ канал Haberturk. Засега не е е...

От МО на РФ отбелязват, че „по време на полета самолетът се е намирал изключително на сирийска територия.“ „Това е регистрирано от обективни средства за контрол“, подчертават от военното министерство.

Турският президент Реджеп Ердоган, турският премиер  Давутоглу и началникът на генералния щаб Хулуси Акар са потвърдили, че е свален Су-24. В рамките на пет минути руският самолет е бил предупреден десет пъти.

Междувременно източник от турското министерство на отбраната е съобщил за, че турските пилоти няколко пъти са се опитали да се свържат с пилотите от сваления самолет, но не са получили отговор.

По информация на CNN-Turk пък един от руските пилоти, управлявали самолета, е бил заловен от въоръжена опозиционна група в Сирия. Според източници на медията пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които се сражават срещу сирийската армия в планините по турската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com