Руски въздушни удари убиха 40 цивилни в северозападна Сирия

6987
Руски въздушни удари убиха 40 цивилни в северозападна Сирия
Снимка: Gettyimages

Руски въздушни удари нанесоха щети и отнеха живота на над 40 цивилни в сирийския град Ариха, държан от бунтовнически фракции, борещи се срещу правителството на Башар Асад. Един от ударите е попаднал върху оживен пазар, а друг е сринал пекарна, даваща хляб на 45 000 вътрешноразселени сирийци.

По данни на АП, още три сгради са били разрушени при въздушните удари над Ариха. Ранените са над 70.

Турция има свой естествен съюзник в Сирия

Те воюват срещу режима на Асад в Сирия, но остават почти незабелязани от световната общественост – сирийските туркмени са родств...

Тези въздушни атаки са сред най-смъртоносните от включването на Русия в Сирия през септември. По данни на Сирийската обсерватория за човешки права, над 400 цивилни са загинали след нанесени от руски самолети удари.

АП съобщава и за още няколко въздушни удара в северозападната сирийски провинция Идлиб, извършени също от руската авиация. Туркменски части са били ударени в Джиср Шугур и Саракеб.

Русия твърди, че нейните въздушни удари са насочени към групировката „Ислямска държава“ и други „терористи“, но западните служители и сирийските бунтовници казват, че повечето удари са фокусирани върху централна и северна Сирия, където не присъстват бойни групи на „Ислямска държава“.

В столицата на Сирия, Дамаск държавните медии цитираха президента Башар Асад, който заяви, че е твърдо решен да продължи с борбата с „тероризма във всичките му форми“, защото Сирия и нейните съюзници са „уверени, че премахването на терористите, е основна стъпка в постигането на стабилност в региона и целия свят“. Правителството в Сирия често приравнява бунтовниците, оспорващи властта му, с терористични групи.

Бивш разузнавач номер едно на САЩ: Бяхме глупави, изпуснахме Ал Багдади

Ако САЩ не бяха влезли в Ирак, терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) не би възникнала, смята бивш военен разузн...

автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com