Руски войник е бил убит при спасителна операция заради сваления Су-24

10367
Руски войник е бил убит при спасителна операция заради сваления Су-24
Снимка: iStock/Guliver

Руски войник е бил убит при опит да бъдат спасени катапултиралите пилоти от сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, съобщава BBC. Авторитетната британска медия се позовава на информация от руски военен източник.

Руският хеликоптер Ми-8, който е провеждал издирвателно-спасителна операция в Сирия, на мястото на падането на бомбардировача Су-24, свален от турските ВВС, е бил унищожен на територията, която се намира под контрола на бунтовниците. Това съобщиха в официално изявление от Генералния щаб на въоръжените сили на РФ.

Няма да има военен отговор към Турция, уверява Москва

Последиците в руско-турските отношения във връзка със ситуацията със СУ-24 неизбежно ще настъпят, но президентът на Руската федерация н...

В хода на издирвателната операция е загинал руски морски пехотинец, който е служил по договор.

"За целите на евакуацията на руските пилоти от мястото на приземяването е била проведена издирвателно-спасителна операция с участието на два хеликоптера Ми-8. В хода на операцията един от хеликоптерите, в резултат на огън от огнестрелно оръжие, е получил повреда и е направил принудително кацане на неутрална територия. Един морски пехотинец е загинал", съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал лейтенант Сергей Рудской.

Личният състав на спасителната група и екипажът на сваления хеликоптер са били евакуирани. В момента те се намират в авиобазата "Хмеймим". Именно там е трябвало да се върне и сваленият от турските ВВС бомбардировач Су-24.

Операцията по издирването на екипажа на сваления в Су-24 продължава. По предварителни данни на Генералния щаб единият от пилотите на бомбардировача е загинал във въздуха.

Рудской подчерта, че в района на действията на руската авиация се провежда операция по унищожаването на престъпна групировка, в която на по руски данни има над 1000 бойци от северен Кавказ.

Рамзан Кадиров: Турция ще съжалява, че е свалила руския бомбардировач

Чеченският лидер Рамзан Кадиров смята, че Турция дълго ще съжалява за това, че е свалила руския самолет Су-24, съобщава „РИА Ново...

"Обръщам внимание на това, че никой от нашите партньори и страните, водещи военни действия срещу ИД, никога не са споменавали, че в този район има подразделения на т.нар. "умерена опозиция" и че не препоръчват да се нанасят удари по този район", каза още Рудской.

По-рано през деня беше съобщено, че руски хеликоптер е бил свален след стрелба с противотанкова ракета в Сирия. Пресслужбата на "Хизбула" опроверга тази информация, като поясни, че хеликоптерът е направил аварийно кацане и екипажът е добре. Нова телевизия обаче посочи, че машината е успяла да се приземи на територия, контролирана от армията на Башар Асад, след като е обстреляна с ракета.

Иначе Сирийската свободна армия вече разпространи видео, в което е показан мъртъв руски военен. Първоначално се твърдеше, че това е един от двамата пилоти на сваления Су-24, но вече има подозрение, че може да става въпрос за член на спасителния екип.

Междувременно НАТО призова за контакт между Москва и Анкара след днешния инцидент с руския Су-24, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция за консултации по инцидента със сваления руски бомбардировач.

"НАТО приветства и насърчава контактите между Москва и Анкара в условията на мир и деескалация", каза той.

Борисов за сваления руски самолет: Не е на добро

В никакъв случай, когато НАТО, в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, приятно и не води до положителни резул...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com