Русия въвежда санкции срещу Турция

13493
Русия въвежда санкции срещу Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за въвеждането на ограничителни мерки срещу Турция.

Документът е наречен „Мерки за гарантиране на националната сигурност на Руската федерация и защита на руските граждани от престъпни и други незаконни дейности и въвеждане на специални икономически мерки срещу Република Турция“, съобщи Интерфакс.

Путин забрани чартърните полети между Русия и Турция, предаде РИА Новости. Причината е свалянето на руския самолет Су-24 от страна на турските ВВС във вторник, предаде БГНЕС.

В заповедта на президента е посочено, че туроператорите трябва да се въздържат от продажба на туристически пакети на руснаци в Турция.

Путин е наредил да се постави под контрол дейността на турските автомобилни превозвачи на територията на Русия с цел гарантиране на сигурността на страната.

Също така временно се забраняват или ограничават външноикономическите сделки, свързани с вноса в страната на някои видове турски стоки. Списъкът следва да бъде определен от правителството на Русия. Изключение се прави за стоки, внасяни за лична употреба в обем, определен от законите на Евразийския икономически съюз.

В допълнение се въвежда и забрана за работодателите да наемат за служители граждани на Турция от 1 януари 2016 година.

Путин нареди още да бъде обезпечена сигурността на морските пристанища в Азовско-Черноморския басейн.

Припомняме, че руското правителство започна подготовката на икономически мерки срещу Русия, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки. В петък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г. По-рано през седмицата властите призоваха руснаците да не пътуват в Турция, която е една от предпочитаните от тях туристически дестинации.

В рамките на разразилата се размяна на реплики от вторник насам Лавров и президентът Путин неколкократно определиха свалянето на руския самолет като целенасочена провокация, както и във фактически връзки на Турция с терористичната групировка „Ислямска държава”. В сряда турския президент Реджеп Ердоган определи твърденията като „клевети” и каза на руските власти да се „засрамят”. Премиерът Ахмет Давутоглу се опита да тушира част от напрежението, след като с авторска статия в лондонския вестник „Таймс” призова за единство между двете страни в борбата с „Ислямска държава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com