Русия: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия

5321
Русия: Турция се подготвя за нахлуване в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Руското Министерство на отбраната регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове на подготовка за нахлуване в Сирия.

Това обяви говорителят на министерството ген. Игор Конашенков.

Демонстрирайки снимки на един такъв пункт, той обърна внимание върху активното разширяване на площадките и на охраната.

"В мирно време по такъв начин се подготвя транспортната инфраструктура преди военно нахлуване. А подобни площадки се използват за осигуряване на бързо придвижване на военни колони с боеприпаси и оръжие в район на бойните действия, а също за оперативно прехвърляне и евакуация на личния състав. В момента такива примери по турско-сирийската граница колкото щеш. Включително с наличие вече на войски и военна техника", посочи Конашенков.

По-рано официален представител на Министерството на отбраната заяви, че ведомството има „сериозни основания да подозира интензивна подготовка на Турция към военно нахлуване на територията на една суверенна държава – Сирийската Арабска република“. По думите му руските военни регистрират "все повече и повече" признаци за скрита подготовка на турските въоръжени сили към активни действия в Сирия.

Турция нощно време снабдява терористите в сирийските градове Идлиб и Алепо с бойци и оръжие, заяви Конашенков.

"Именно през пункта Рейханлъ от турска територия се осъществява предимно нощем прехвърлянето на бойци и оръжие за терористите, които бяха завзели градовете Алепо и Идлиб в северозападна Турция", заяви той.

Според генерала САЩ и НАТО предпочитат да назовават „тези транспортни колони с оръжие за терористите“ като „хуманитарни конвои“. Говорителят напомни също, че „в самата Турция журналистите са хвърляни в затвора заради опитите да разберат какво превозват тези конвои“.

Провалиха ли се преговорите за Сирия?

Скоро след началото на преговорите за мирното регулиране на конфликта в Сирия, които се провеждат под егидата на ООН в Женева, специалн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com