Русия критикува Турция за обстрела на позиции на кюрдите в Сирия

3468
Русия критикува Турция за обстрела на позиции на кюрдите в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Турция трябва да прекрати доставките през нейната територия на оръжие за действащите в Сирия екстремисти под формата на хуманитарна помощ. Така биха се създали по-благоприятни условия за мирното урегулиране на положението в тази страна. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов, предаде БГНЕС.

Гатилов критикува Турция за артилерийския обстрел, на който подлага кюрдски позиции в Сирия, както и за това, че през нейна територия под формата на хуманитарна помощ Анкара позволява преминаването на оръжие през границата със Сирия. Турските ВВС извършиха поредица от въздушни удари срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) в планините на Северен Ирак, като убиха 67 бойци. Бомбардировките, извършени от 14 самолети F-16 и F-4, са взели на прицел лагери и обекти на ПКК в Кандил, Метина, Хафтанин, Авазин и Басиан.

Преговарящите обсъждат варианта за федерализация на Сирия

Участниците в преговорите за уреждане на кризата в Сирия обсъждат възможността за федерализация на страната с цел съхраняване на нейнот...

Руският дипломат каза, че Москва е призовала президента на Сирия Башар Асад да играе „конструктивна“ роля на консултациите за подготовка на избори в страната. Гатилов призовал Асад и неговите опоненти да демонстрират „истинско желание“ за постигане на съгласие по нова конституция на страната. Този документ трябва да предостави и гаранции, че всички сирийци ще могат при еднакви условия да участват в избирателния процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com