Путин предупреди, че Русия може да върне военните си в Сирия за часове

3234
Путин предупреди, че Русия може да върне военните си в Сирия за часове
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако се наложи, Русия може да повиши военното си присъствие в Сирия само в рамките на няколко часа, предаде БНР.

"Ако потрябва, Русия може буквално за няколко часа да увеличи контингента си в региона до размер адекватен на обстановката и да използва арсенала си в пълна степен. Не желая да го правя, военната ескалация не е наш избор и разчитаме на здравия разум на всички страни", заяви той.

На церемония по връчване на ордени на руските военни Путин оцени като "отлично" представянето на летците по време на операцията в Сирия:

Колко е струвала военната операция на Русия в Сирия?

Военната операция на Русия в Сирия, продължила 167 дни, е струвала на Москва около 38 млрд. рубли (около 536 млн. долара по курс от 16 ...

"Създадохме условия за началото на мирен процес. Успяхме да установим и позитивни и конструктивни отношения със Съединените щати и с опозиционните сили вътре в Сирия, които искат да спрат войната. И пътят към мира проправихте именно вие - руските войници".

Президентът на Русия връчи и 17 отличия на военни, включително на една жена, участвали в антитерористичната операция в Сирия. Путин коментира, че със сигурност участието им в операцията ще има важно значение за кариерата им във въоръжените сили на страната в бъдеще.

На редовния си брифинг за чуждестранните кореспонденти в Москва и руските медии Мария Захарова, официалният представител на Министерството на външните работи на Русия, коментира дипломатично действията на сирийските кюрди, които обявиха създаването на свой федерален регион в Северна Сирия като въпрос, който е вътрешен за страната. Захарова подчерта още, че никой няма право да се намесва в техните дела, защото това касае единствено и само бъдещето на гражданите на Сирия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com