Провалиха ли се преговорите за Сирия?

3847
Провалиха ли се преговорите за Сирия?
Снимка: Gettyimages.com

Скоро след началото на преговорите за мирното регулиране на конфликта в Сирия, които се провеждат под егидата на ООН в Женева, специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стефан Де Мистура обяви, че процесът по преговорите е преустановен. Той подчерта, че преговорите не са провалени, а се намират „в пауза“ до 25 февруари, съобщи AFP.

Де Мистура отбеляза, че процесът на преговори има нужда от незабавна подкрепа от страна на международните сили, в частност от тази на Русия и САЩ.

Мирните преговори за Сирия са прекъснати

Мирните преговори за Сирия ще бъдат временно преустановени до 25 февруари, съобщи АФП. Това заяви посланика на ООН в конфликтната ст...

„Стигнах до извода, че след първата седмица на преговорите се появи още повече работа не само за нас, но и за заинтересованите страни“, каза той. Представителят на ООН напомни, че от първия ден е настоявал „да не се говори, само заради разговора.“ Посланикът увери, че това „не е краят и провал на преговорите“.

В същото време Reuters съобщи, че ръководителят на делегацията на сирийското правителство в Женева Башар Джаафари е заявил, че специалният пратеника на ООН Де Мистура е спрял преговорите заради желанието на представители на опозицията да ги напуснат.

Междувременно стана ясно, че Русия настоява за максимално широко представителство на умерената сирийска опозиция на новия кръг от преговори, които са запланувани на 25 февруари. Иска се към опозицията да бъдат причислени и кюрдите, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.

"Кюрдите, като представители на реална сила с политическо и военно влияние, контролираща значителна част от сирийската територия, имат пълно право и са длъжни да участват в преговорния процес и вземането на решения, които са свързани с определяне на бъдещото развитие на Сирия", каза Гатилов.

България отпуска 150 000 евро за бежанците в съседните на Сирия държави

България ще предостави 150 000 евро за осигуряване на прехраната на бежанците в съседните на Сирия държави и за достъп до образование...

Русия разчита, че участниците в Международната група за поддръжка на Сирия, която ще се събере на 11 февруари в Мюнхен, ще се изкажат за продължаване на преговорния процес и няма да бъдат препятствие за него, добави той.

"Много ни се иска да разчитаме, че членовете на тази група ще се изкажат в полза на продължаване на процеса и никой няма да поставя каквито и да е било препятствия, така че този процес все пак да бъде стартиран", подчерта той. Прекъсването на междусирийските преговори в Женева няма да попречи на усилията на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия, каза той. Това са два напълно различни въпроса и ние нееднократно сме заявявали, че приоритетен въпрос за нас и преди всичко за сирийските власти - това е борбата с тероризма", подчерта той. Ето защо ние винаги сме казвали, че тази борба ще продължи", посочи Гатилов.

От своя страна американският държавен секретар Джон Кери заяви, че офанзивата на сирийската армия, подкрепена с руски въздушни удари, поставя под заплаха политическия процес за решаване на конфликта в Сирия в деня на прекъсване на междусирийските преговори в Женева.

Офанзивата, подкрепена с руски удари в райони, контролирани от опозицията, ясно показва желанието да се търси по-скоро военно решение, отколкото политическо, обвини Джон Кери в комюнике Дамаск и Москва. Ние призоваваме режима и онези, които го подкрепят, да спрат бомбардировките в райони, контролирани от опозицията, и по-конкретно в Алепо", настоя американският външен министър. Той призова Москва и Дамаск да изпълнят задълженията си и да възстановят доверието на международната общност, че работят за мирно решаване на сирийската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com