Преговарящите обсъждат варианта за федерализация на Сирия

3178
Преговарящите обсъждат варианта за федерализация на Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Участниците в преговорите за уреждане на кризата в Сирия обсъждат възможността за федерализация на страната с цел съхраняване на нейното единството, съобщи Reuters, позовавайки се на източници в ООН.

Тази идея е подкрепена както от Запада, така и от Русия, а съответните предложения вече са изпратени на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Изборите в Сирия, под наблюдението на ООН, трябва да се проведат до 18 месеца, заяви самият де Мистура.

Сирийската опозиция ще участва на преговорите в Женева

Сирийската опозиция се съгласи да участва в мирните преговори под егидата на ООН, насрочени за тази седмица. Това заяви за АФП предст...

„Новите избори трябва да се проведат до 18 месеца след началото на разговорите, които ще започнат на 14 март. Изборите, както президентските и парламентарните, ще бъдат под наблюдението на ООН“, каза де Мистура.

Той заяви, че възобновяването на пълномащабните междусирийски преговори на 14 март в Женева е планирано да започне със среща между него и делегацията на сирийското правителство.

„Всичко ще зависи от организацията. Традиционно, първата среща се провежда с делегацията на правителството, което е логично от гледна точка на това, че ООН е международна организация, а сирийското правителство се явява член на ООН“, каза той.

Де Мистура добави, че делегациите ще започнат да пристигат в Женева на 11 март, а на 9 март вече са се провели неговите първи предварителни консултации с делегацията от Ню Йорк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com