Поевтиняването на петрола може да е полезно за световната икономика

5674
Поевтиняването на петрола може да е полезно за световната икономика
Снимка: Getty Images

Спадът на цените на петрола ще помогне на икономиката в дългосрочен план. Това заявиха ръководителите на две от големите американски банки, „Джей Пи Морган” и „Голдман Сакс”, в рамките на провеждащия се Световен икономически форум в Давос.

Изпълнителният директор на „Джей Пи Морган” Джейми Димън каза, че се надява спадът в цените на акциите от началото на 2016г. да е „бързо сверяване”, което да не се превърне в голям глобален срив.

МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.

Цените на петрола се очаква да паднат още повече през тази година, като предлагането значително надвишава търсенето. В същото време е...

„Трябва да отделим колебанията на пазара от икономиката”, каза Димън в интервю за американската телевизия CNBC от швейцарския курорт Давос.

Мнението му бе подкрепено и от главния финансов анализатор на „Голдман Сакс” Харви Шварц, който заяви, че петролният спад няма да се превърне „в истински проблем за дългосрочната икономическа активност”.

„Степента, в която пазарът е съсредоточен в енергийните проблеми, спомогна за дългосрочен спад на цените из целия свят”, заяви той пред конференция на анализатори в рамките на форума.

Днес европейските и американските борси регистрираха спадове в основните си индекси между 2,5% и 4%, което е продължение на тенденция от началото на годината. Тя е предизвикана от забавянето в растежа на китайската икономика и глобалния спад в цените на петрола.

Рекорден спад на цената на петрола

Цената на петрола отбеляза нов рекорден спад на световните борси. Американският лек суров петрол поевтиня в края на петъчната търго...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com