Подготвени от САЩ бойци се предали на "Ал Кайда" веднага, след като влезли в Сирия

7738
Подготвени от САЩ бойци се предали на "Ал Кайда" веднага, след като влезли в Сирия

Сирийските бойци от подготвяния от Пентагона дивизион 30 са се предали на терористите от клона на "Ал Кайда" в Сирия, веднага щом са влязли в страната, пише британският вестник Telegraph.  

Дивизионът 30 е първата военна част, подготвяна по скъпоструваща програма на САЩ и Турция за обучението на „умерените“ въстанически сили. 

Водачът на "Ал Кайда" призова млади мюсюлмани да нападнат Запада

Водачът на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири призова в аудиопослание младите мюсюлмани в САЩ и западните държави да извършват нападения в те...

По данни на Telegraph бунтовниците, които са били обучавани в Турция, са се предали на групировката "Джебхат ан Нусра", веднага щом са пресекли границата със Сирия. Освен това те предали на групировката и цялото си въоръжение. Тази информация бе потвърдена в социалната мрежа Twitter от един от представителите на „бунтовниците“, който се представил като Абу Фад ал-Туниси, предаде БГНЕС.

"Силен шамар за Америка. Нова група хора от дивизията 30, пристигнала вчера, предаде своето оръжие на групировката "Джебхат ан Нусра", след като им бе осигурен коридор“, цитира го Telegraph. 

Друг член на групировката Абу Хатаб ал-Макдиси, заяви, че командирът на дивизиона 30 Анас Ибрахим Обаид съзнателно е лъгал американските инструктори, за да получи оръжие. 

Представители на сирийска организация за правата на човека (SOHR) подтвърдиха, че 75 души от дивизиона 30 наистина се пресекли границата между Турция и Сирия с 12 автомобили, оборудвани с картечници и муниции. Според Тelegraph това е вторият фал с въпросния дивизион. Миналия месец негова обучена група влязла в Сирия, но е била проследена от "Джебхат ан Нусра", която щурмувала базата им и похитила няколко души. 

Ал Кайда заплашва Бил Гейтс

Бил Гейтс попадна под прицела на Ал Кайда, информира bTV. В последния брой на списание, издавано от терористичната групировка, се съдъ...

Освен това началник щабът на дивизиона подполковник Мохамад ал-Дахер подасе оставка, окачествявайки американската програма за обучение като „несериозна“.

Вчера Пентагонът потвърди пристигането в Сирия на 70 бунтовници, които е обучил за борба с ислямистката групировка "Ислямска държава". Програмата за обучение на умерени сирийски бунтовници бе започната в началото на годината от САЩ с целево финансиране в размер на 500 млн. долара. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com