Плевнелиев в Мюнхен: Нужни са политически преговори за спиране на насилието в Сирия

3591
Плевнелиев в Мюнхен: Нужни са политически преговори за спиране на насилието в Сирия
Снимка: БГНЕС

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на Абдула II Бин Ал Хусейн, крал на Хашемитско кралство Йордания, които разговаряха днес в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. 

Българският държавен глава подчерта, че страната ни и ЕС следят с тревога кризата в Близкия Изток и изрази признателност за усилията на Йордания за разрешаване на конфликтите в региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Росен Плевнелиев и крал Абдула II бяха единодушни, че терористичната дейност на "Ислямска държава" е основен фактор за дестабилизация на Близкия Изток и на съседните региони и изисква координирани и целенасочени усилия от страна на цялата международна общност за противодействие на тероризма и екстремизма. Йорданският крал подчерта, че е много важно да не се допусне разпространение на радикалния ислям в региона на Балканите. 

Плевнелиев: Глобалните предизвикателства не могат да бъдат решени само на национално ниво

"Европейските държави не могат да се надяват да се запазят като острови на стабилността, като се изолират от заобикалящите ги кризи. Ди...

„Прекратяването на гражданската война в Сирия и включването на представители на влиятелни групи от сирийското общество в политическия процес е начинът за спиране на огромния бежански поток към съседните на Сирия страни и впоследствие към Европа“, отбеляза Плевнелиев. 

Европейският съюз е готов да разшири подкрепата си за всички държави, които носят основната тежест по приемането на бежанци от конфликтите в Близкия Изток и България е част от тези усилия, увери по време на срещата президентът Плевнелиев. В Йордания има над 1 млн. бежанци от Сирия. 

По време на срещата президентът Плевнелиев подчерта, че между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие, като двете страни споделят общи позиции по актуалните въпроси от регионалния и международния дневен ред. 

Вторият ден на конференцията в Мюнхен беше белязан от противопоставяне между Русия и Запада заради Сирия, пише БНР. Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, ако има такава стратегия. Информацията за това дойде от турски медии, които цитират турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Чавушоглу също участва на Международната конференция по сигурността в Мюнхен. 

Турция също така обвини Русия, че с бомбардировките си на сирийска територия предизвиква нова бежанска вълна.

Планът за примирие в Сирия няма да спре САЩ да действа срещу "Ислямска държава"

Планът за прекратяването на гражданската война в Сирия, съгласуван от световните сили, не означава прекратяването на американските дейс...

В речта си в Мюнхен американският държавен секретар Джон Кери също отправи обвинения към Москва, че атакува легитимните групировки на сирийската опозиция. "По наше мнение голяма част от руските атаки досега са били срещу легитимни групировки на опозицията. За да спазим постигнатиото споразумение за Сирия, смятаме, че е от ключово значение руската страна да промени целите си", каза Кери. 

Според него трябва да бъде свършена доста работа преди да се достигне до ефективно прекратяване на огъня. Кери посочи, че сегашният момент е ключов в сирийския конфликт и решенията, които ще бъдат взети в близко бъдеще, могат да доведат до спиране на войната. 

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев каза, че никой не е предоставил доказателства за борбардировки на цивилното население в Сирия от страна на руските сили. Той отбеляза, че между Русия и НАТО е започнал нов период на Студена война.

Генералният сектерар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия е страна, с която Алиансът не иска Студена война и отношенията с нея трябва да се градят - цитирам - на отбрана и диалог. В същото време организацията ще проведе безпрецедентно укрепване на източния си фланг в отговор на решителните действия на руската страна. 

Френският премиер Манюел Валс пък предупреди, че със сигурност ще има други големи терористични нападения в Европа, тъй като светът е навлязъл в в епоха на "хипертероризъм".

Според Сергей Лавров Русия и САЩ трябва да си сътрудничат на терен в Сирия

"Руските и американските сили трябва да си сътрудничат на терен в Сирия, за да съдействат за примирието и достъпа на хуманитарна помощ,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com