Пилот от сваления Су-24 е прибран от сирийската армия

5102
Пилот от сваления Су-24 е прибран от сирийската армия
Снимка: Gettyimages.com

Единият от пилотите руския Су-24 е бил прибран от сирийската армия.

Това е съобщил, руският посланик във Франция Александър Орлов за радио Ероп-1.

Сирийското "поколение нула"

Бъдещето на едно цяло поколение е под въпрос - само в Турция, която до момента е приела над 2 милиона сирийски бежанци, стотици хиляди...

По-рано ливанския ТВ канал Al Mayadeen в Facebook предаде, че в продължение на два часа специалните части са извеждали пилота от тила на бунтовниците. 

В момента той е в безопасност в базата Хмеймим, където е разгърната руската авиация.

Припомняме, че на 24 ноевмри турските военновъздушни сили свалиха с ракета „въздух –въздух” руския Су-24 по време на антитерористична операция в Сирия. Бомбардировачът е бил на 6000 метра надморска височина и на 1 км. разстояние от турската граница, според руското Министерство на отбраната, което се позова на данни от полета.

Руският президент Путин заяви, че самолетът не е заплашвал Турция, като нарече атаката „удар в гърба” от „съучастници на терористите”, което неизбежно ще се отрази на отношенията с Турция.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган направи първото си официално изявление по повод сваления бомбардировач. „Правото на Турция да защитава своите граници трябва да се уважава”, коментира държавният глава от президентския дворец в Анкара.

Надежда Нейнски: Турция е доказала пред НАТО, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство

Очевидно трябва да има диалог, военното решение не е решение. Така посланикът ни в Турция Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия...

Ердоган заяви, че Турция е предупредила самолета за приближаване към въздушното й пространство. „Днес сутринта беше свален самолет с неидентифициран произход за нарушаване на нашето въздушно пространство. Това се случи в резултат на действията на нашите F-16. Бил е ударен един от двата самолета, нарушили въздушното ни пространство. Съжалявам, че сме свидетели на такова събитие и ние не го искаме”, каза Ердоган.

Той подчерта, че страната му по никакъв начин не изпитва враждебност към някои от своите съседи, но повтори, че „има право да защитава границите си”. „ Именно заради нашето хладнокръвие не се стигна до по-критична ситуация в Сирия”, заяви турският президент.

Американският президент Барак Обама също заяви, че като член на НАТО Турция има правото да защитава границата си, както всяка друга страна.

По време на съвместна пресконференция държавните глави на САЩ и Франция призоваха да не се стига до ескалация след свалянето на руския бомбардировач.

 

Руски войник е бил убит при спасителна операция заради сваления Су-24

Руски войник е бил убит при опит да бъдат спасени катапултиралите пилоти от сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, съобщав...

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com