От 1 януари Русия спира безвизовия режим с Турция

7785
От 1 януари Русия спира безвизовия режим с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще спре безвизовия режим за турски граждани. Решението влиза в сила от 1 януари 2016 г.

„Взето е решение Руската федерация да прекрати безвизовия режим, който сега действа с Турция”, каза Лавров. Това ще влезе в сила от 1 януари следващата година”, допълни той.

„Русия е много, много загрижена за нарастването на терористичната заплаха в Турция. Това е пряко свързано със сигурността на Русия и нашите граждани. От Турция тръгва трафикът на бойци в различни посоки”, обясни Лавров.

„За наше голямо съжаление турските власти неохотно говорят какво е сътрудничеството по различни въпроси, които засягат пряко руските граждани. Не става дума за пресилена заплаха. Това е съвсем реална опасност. Ние сме отговорни да информираме руските граждани”, заяви Лавров.

Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович ще докладва утре за подготовката на ответните мерки срещу Турция, съобщава ТАСС, като в информацията вероятно се визират подготвяните от правителството икономически мерки, предаде БГНЕС.

Наказателните действия на руската власт са в отговор на сваляния от турските ВВС руски бомбардировач, изпълняващ мисия в Северна Сирия.

Според Лавров турските лидери са пресекли „границата на допустимото” със свалянето на бомбардировача Су-24 над сирийската граница.

„Смятаме, че турските лидери пресякоха границата на допустимото,” заяви Лавров при започването на срещата му със сирийския му колега Уалид Муалем в Москва.

Анкара рискува да постави Турция в много сериозна ситуация в дългосрочните й национални интереси и обстановката в региона, каза още Сергей Лавров.

Президентът Владимир Путин нарече инцидентът „удар в гърба” и заяви, че той може да има „трагични последствия” за отношенията между двете страни.

Според Анкара самолетът е навлязъл многократно в турското въздушно пространство, въпреки че бил предупреждаван да промени курса си. Турските власти обясниха, че в този момент бомбардировачът не е бил идентифициран като руски.

Турският президент Реджеп Ердоган се опита да намали напрежението между страната и Москва, като заяви днес, че е нужно обединение в борбата срещу общия враг „Ислямска държава”, както и че свалянето на самолета не е било целена провокация срещу Русия.

Турският президент пожела и среща с Владимир Путин в кулоарите на международната конференция за климата COP21, която започва в понеделник в Париж.

Изглежда че, Кремъл не е в настроение за сдобряване. Президентът Путин по-рано определи като „невъзможно” руският самолет да не е бил предварително идентифициран.

Вчера правителството на Дмитрий Медведев започна подготовката на икономически мерки срещу Русия, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки.

Говорителят на президентството Дмитрий Песков днес потвърди, че Путин знае за желанието на Ердоган да говорят в Париж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com