ООН загрижена за правата на кюрдите в Турция

4482
ООН загрижена за правата на кюрдите в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Комитетът за премахване на расовата дискриминация на ООН (КПРД) изрази загриженост от широко прилаганите нарушения на човешките права в Турция, имайки предвид расовото профилиране на кюрдските граждани по време на кампанията против поставената извън закона Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

КПРД наблюдава прилагането от страна на държавите на Конвенцията за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация, огласи своите оценки за Турция миналата седмица. Комитетът заключава, че е „обезпокоен от докладите, че членове на кюрдската общност са дискриминирани на трудовия пазар и специално че процентът на безработицата сред кюрдските жени остава висок“, съобщи в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Представителите на ООН са загрижени също и поради информацията, че голям брой кюрди живеят в най-бедните и отдалечени провинции на страната, често при лоши икономически и социални условия. Освен това безпокойство буди и фактът, че има ограничен достъп до образование за кюрдските деца, включително и на тения майчин език, пише в доклада на КПРД.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че кампанията на силите за сигурност срещу кюрдите в югоизточните райони на държавата почти е приключила. Давутоглу допълнил, че Анкара възнамерява да поддържа стегнат контрол в части от региона. Полицията и армията проведоха операции срещу Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в градовете в населения предимно от кюрди регион миналия месец, след като конфликтът отново се разпали поради прекратяването през юли на продължилото две години примирие. От армията съобщиха, че по време на акциите са били убити близо 500 бойци на ПКК. Докато от прокюрдската Народна демократична партия (HDP) заявиха, че с живота си са се простили и повече от 100 цивилни кюрди.

Неравнопоставеността на кюрдите в Турция не остана скрита за авторите на доклада на КПРД: „[Турция трябва] да развива и засилва мерките за справяне с неравенствата, с които се сблъскват членовете на кюрдската общност при получаване на достъп до икономическите, социалните и културните права на равни начала с останалата част от населението; трябва да приеме специални мерки за насърчаване на достъпа на членове на кюрдската общност, включително жени, до пазара на труда; да гарантира, че нейното законодателство за борба с тероризма няма да доведе до расово профилиране или нарушения на правата на свобода на изразяване или сдружение или други права, защитени от Конвенцията“.

Що се отнася до резултатите от голямата операция на силите за сигурност, Давутоглу подчерта, че за разлика от предишни операции, нещата сега няма да се развият като в миналото и да има изтегляне на представителите на властта след прочистване на улиците. „Ще има системно присъствие на сигурност“, цитира думите му в. „Йени шафак“. „Целта е да бъде изграден обществен ред, в който нито една нелегална структура няма да може да поеме контрол върху улицата“.

През голямата си част до сблъсъци в бунта, обявен от ПКК, се стигаше в провинцията, но през последните месеци насилието се появи и в градските райони. Хиляди местни жители – кюрди, са напуснали градовете, засегнати от операциите на силите за сигурност. През август миналата година на военна церемония Ердоган заяви, че безмилостната кампания срещу кюрдските терористи ще продължи докато в границите на страната не остане нито един терорист и докато бетонът не бъде излят върху оръжието на терористите. Това не се е случило досега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com