ООН: Северна Корея върши престъпления срещу народа си

19085
ООН: Северна Корея върши престъпления срещу народа си
Снимка: Getty Images / Guliver

Властите в Северна Корея вършат "нечувани престъпления" срещу собствения си народ, твърдят експерти от Съвета на ООН по правата на човека, предаде БГНЕС.

Новият доклад на Съвета представлява най-сериозният опит на световната организация да сигнализира за престъпленията на режима в Пхенян, за да може на тази основа делото за наказателното разследване да бъде предадено на някоя от националните или международни инстанции, съобщи днес Би Би Си.

Експертите са изслушали свидетелски показания за робски труд, сексуално насилие, изтезания и жестоки политически репресии и други престъпления в Северна Корея. Те са били информирани, например, за майка, която под натиска на властите е била принудена да удави новороденото си дете, за деца, които още от раждането си живеят в заточение и са уморявани от глад, както и за цели семейства, които са изтезавани, защото са гледали чуждестранни сапунени опери, се казва в доклада.

Северна Корея чества годишнина от рождението на починалия Ким Чен-ир

Днес е националният празник на Северна Корея, наречен "Денят на сияещата звезда" , по време на който се чества годишнината от рождениет...

В него се изреждат стотици примери за жесток контрол чрез терор. Властите държат в концентрационни лагери десетки хиляди политически затворници и делят населението според предаността към режима, посочва Би Би Си, цитирайки доклада на Съвета на ООН по правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com