ООН призова Турция да отвори границите си за прииждащите сирийски бежанци

3538
ООН призова Турция да отвори границите си за прииждащите сирийски бежанци
Снимка: Getty Images / Guliver

ООН призова Турция да отвори своите граници за десетките хиляди сирийци, които препълват близките бежански лагери в опит да избягат от мащабна правителствена офанзива.

Основният пропусквателен пункт, северно от втория сирийски град Алепо, остава затворен. Това принуждава големи тълпи от хора, сред които жени и деца, да прекарват нощите в палатки или на открито.

„Вече няма достатъчно места за спане на семейства“, заяви Ахмад ал Мохамед, работник на терен от организацията „Лекари без граници“. „Повечето от семействата са оставени само с дрехите на гърба си“, каза той и допълни, че студът и лошите условия причиняват здравословни проблеми на бежанците, предаде БГНЕС.

Според ООН до 31 000 души са напуснали Алепо и обкръжаващата го зона през последните дни след началото на офанзива на силите на правителството, подкрепена от руски въздушни удари, която може да доведе до обкръжаване на държаните от бунтовници части на града.

„Ние молим Турция да отвори своите граници за всички цивилни от Сирия, които бягат от опасността и търсят международна защита“, каза говорителят на агенцията на ООН за бежанците Уилям Спиндър.

По-рано вчера турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че в „най-лошия случай“ до 600 000 души ще пристигнат на турската граница. „Нашата цел за сега е да държим тази вълна от мигранти от другата страна на турската граница, колкото се може по-дълго време, както и да осигурим необходимите услуги там“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com