ООН: Няма да има амнистия за военните престъпления в Сирия

3180
ООН: Няма да има амнистия за военните престъпления в Сирия
Снимка: Gettyimages

Амнистия няма да бъде давана на извършители на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в сирийския конфликт. Това заяви председателят на Съвета за правата човека на ООН, саудитецът Зеид ал-Хюсеин. В момента той е в Женева, където миналия петък започнаха мирните преговори за Сирия, под егидата на международната организация.

„Имаме принципната позиция на ООН, че амнистия не се предполага за военни престъпници”, заяви Ал-Хюсеин.

В рамките на срещите в Швейцария се очакват преки разговори между представители на официалната сирийска власт и някои от основните опозиционни групи, които в края на миналата година се обединиха във Висш съвет за преговори, предаде БГНЕС.

До момента посланикът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който е и посредник на преговорите, все още не може да убеди опозицията да седне на една маса с правителството.

„Вече 5 години продължава отвратителният спектакъл, в който сирийското население е обект на публични екзекуции. Това ни кара да се надяваме и молим преговорите, водени с посредничеството на Стафан де Мистура, да доведат до края на всички тези ужасни издевателства, нарушения на човешките права и международните хуманитарни закони”, заяви още Ал-Хюсеин.

Като престъпление срещу човечеството той определи ситуацията в сирийския град Мадая, където от декември насам десетки умряха от глад. Градът, който е под контрола на бунтовниците, е обект на правителствена окупация, която от октомври до януари не допусна хуманитарни конвои на ООН.

„Като погледнем глада на хората в Мадая и знаейки, че има още 15 обсадени градове, не можем да наречем това военно престъпление, а престъпление срещу човечеството, стига да бъде доказано в съда”, каза Хюсеин.

От началото на конфликта през 2011 г. повече от 250 000 души изгубиха живота си в Сирия, а милиони трябваше да напуснат домовете си.

„Ясно е, че при определени обстоятелства, когато говорим за преговори по прекратяване на конфликт, амнистии се обмислят. Това е въпрос на много дискусии и определен контекст. В сирийския случай трябва да припомним на всички, че за военни престъпления и такива срещу човечеството амнистия не се допуска“, каза саудитецът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com