Официалната сирийска делегация заплашва да напусне Женева

18435
Официалната сирийска делегация заплашва да напусне Женева
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският режим заплашва да напусне мирните преговори в Женева, като обвини опозицията, че е несериозна и неподготвена за преговори, съобщи държавната телевизия, предаде БГНЕС.

Външният министър Уалид Муалем заявил на пратеника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, че ако утре не се състоят сериозни преговори, официалната сирийска делегация ще напусне Женева, съобщи телевизията. Муалем казал на Брахими, че "сирийската делегация е сериозна и готова да започне преговори, но другата страна не е", допълва същият източник.

Сирийската телевизия определи заплахата като "опит за оказване на натиск върху другите (опозицията), така че да станат по-сериозни". До момента ООН не успява да убеди делегациите, представляващи двете воюващи страни, да седнат в една и съща зала. Тази сутрин Брахими се срещна с Муалем и други членове на делегацията му и се очаква да проведе разговори с представителите на Коалицията в 16 ч местно време, заяви говорител на световната организация.

Сирийският заместник външен министър Файзал Мукдад съобщи пред репортери, че опозицията възпрепятства разговорите. "Проблемът е, че тези хора не искат да постигнат мир, те идват тук с предварителни условия. Разбира се, ние сме готови да седнем в една зала. Защо иначе да идваме тук", попита той.

Представителят на опозицията Назир ал-Хаким заяви от своя страна, че неговата делегация е готова да преговаря само въз основа на постигнатото споразумение на конференцията Женева-1 през 2012 г., която призова за създаването на преходно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com