Обама: Санкциите срещу Иран за тероризма остават

6625
Обама: Санкциите срещу Иран за тероризма остават
Снимка: Gettyimages

Санкциите срещу Иран във връзка с подкрепата за тероризма ще бъдат запазени. Това заяви американският президент Барак Обама след края на преговорите между световните сили и Иран в швейцарския град Лозана, предаде РИА Новости.

„Санкциите на САЩ във връзка с подкрепата за тероризма, нарушенията на правата на човека и ракетната програма ще бъдат напълно реализирани“, каза президентът на САЩ в изявлението си в Белия дом.

"Международната общност успя да постигне „добро споразумение с Иран". Уверен съм, че можем да покажем, че това споразумение е добро за сигурността на САЩ и целия свят“, добави Обама.

Президентът на САЩ заяви, че в близките часове възнамерява да обсъди с премиера на Израел Бенямин Нетаняху споразумението за иранската ядрена програма.

„Ще говоря днес с премиера (Нетаняху), за да подчертая, че няма никакви пропуски в това, което касае нашата подкрепа за Израел. Затова се разпоредих членовете на моя екип по национална сигурност през следващите седмици и месеци да се консултират тясно с новото израелско правителство“.

Намериха общ език за ядрената програма на Иран

Иранският президент Хасан Рухани, заяви че е постигната договореност по "ключови параметри" на преговорите в швейцарския град Лозана ...

Държавният глава определи като „непоколебима“ ангажираността на САЩ в гарантирането на сигурността на Израел.

По рано върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини пусна комюнике, в което се твърдеше, че ЕС и САЩ ще отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установи, че Техеран изпълнява своите ключови ангажименти.

„ЕС ще спре действието на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма, а САЩ ще прекратят действието на всички свързани с ядрената програма допълнителни икономически и финансови санкции едновременно с верифицирането на ключовите ядрени ангажименти на Иран пред МААЕ“, се казва в текста.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс описа споразумението с Иран за спорната му ядрена програма като „позитивно“, но подчерта, че предстои още работа преди през юни да бъде подписана окончателна спогодба.

Иран ще получи значително отслабване на икономическите и финансовите санкции, ако изпълнява споразумението за ядрената програма, чиито параметри бяха договорени със световните сили в Лозана, заяви министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

САЩ и Иран работят за потушаване на ядрените си различия

Различията в позициите на страните в преговорите по ядрената програма остават, но се работи усилено, за да бъдат преодолени, заяви и...

„Договорихме се по ключовите параметри от иранската ядрена програма. Всеобхватно споразумение с тези параметри ще ни даде гаранции, че ядрената му програма има мирни цели. В замяна на това Иран ще получи значително отслабване на финансовите и икономическите санкции, включително прекратяване на действието на всички съответстващи резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в изявлението на Хамънд.

В документа се подчертава, че санкциите ще останат в сила дотогава, докато окончателното споразумение бъде сключено и реализирано.

„Това споразумение е стъпка, която съдържа положителен и несъмнен напредък, но предстои да се свърши още работа“, каза Фабиюс пред френска телевизия.

Франция предупреди, че ако Техеран не прилага споразумението за спорната му ядрена програма, санкциите ще бъдат отново наложени.

Цените на петрола паднаха отново в четвъртък в Ню Йорк след като стана известно, че е сключено принципно споразумение за редуциране на иранската ядрена програма, което прави вероятно увеличаването на свръхпредлагането на суров петрол.

Цената на референтния барел WTI с доставка през май спадна с 95 цента до 49,14 долара при затварянето на борсата в Ню Йорк (New York Mercantile Exchange -Nymex).

Пазарът, който бе насочил поглед към преговорите в Лозана, водени вече няколко кръга, реагира както би било предвидимо – като свали още цените пред опасенията, че споразумението ще доведе до приток на ирански суров петрол в един вече пренаситен пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com